Ko pali ionako devastirane šume u okolini Nikšića?

„Krajnje je vrijeme da se odnos prema šumskom kompleksu u Crnoj Gori počne mijenjati na bolje“
112 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.11.2015. 13:26h

Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) upozorava da je u okolini Nikšića trenutno aktivno 12 manjih i većih požara koji uništavaju ionako devastirana šume, a da je najveći broj njih na planini Vojnik.

„Šumski požari u Crnoj Gori su sve češća pojava i izvan ljetnjeg perioda pa tako trenutno imamo situaciju da šuma gori na razne strane. Nebriga i neodgovorno ponašanje prema šumskom fondu u Crnoj Gori i ovaj put ima nesagledive posledice“, navodi se u saopštenju DMEN-a.

Nikšićki ekolozi ističu da ako se pojedini požari tokom ljetnjih mjeseci ne mogu spriječiti, veliki broj onih koji se javljaju u ovo doba godine mogu, a da je potreban samo odgovorniji pristup građana i nadležnih institucija.

"Usljed neodgovornog ponašanja pojedinca ili grupe i sve izraženijih klimatskih promjena svakako je potrebno efikasnije djelovati jer koliko je sjutra može se očekivati izbijanje požara u nekoj od zaštićenih područaja ili područja buduće mreže NATURA 2000 gdje bi posljedice bile nesagledivo veće ovim načinom djelovanja“, upozoravaju iz DMEN-a.

Predlažu da se u djelovima šumskog kompleksa gdje su izbili požari zabrani izdavanje koncesija na period od pet godina ili dok se šuma sama od sebe u potpunosti ne regeneriše, kao i da se na istom području zabrani i sakupljanje šumskih plodova.

"Da li je potrebno napraviti ogromnu prirodnu štetu da bi se zadovoljili nečiji sitni ekonomski interesi ili je sve ovo što se dešava djelo organizovane grupe prestupnika? Da li je pozadina požara neodgovornost pojedinca ili smišljena želja nekog neodgovrnog koncesionara da se drvo na terenu požara otkupi za mali novac ili nešto treće, na državnim organima je da ispitaju“, navodi se u saopštenju.

Iz DMEN-a očekuju da državne institucije razrade programe zaštite, ustanove ko vrši represiju nad šumama i da represivno djeluju na počinioce.

„Krajnje je vrijeme da se odnos prema šumskom kompleksu u Crnoj Gori počne mijenjati na bolje“, poručuju ekolozi.

Načelnik nikšićke Službe zaštite i spasavanja Veselin Gardašević da su tokom novembra imali oko 40 intervencija, kada su požari u pitanju.

„Ni u jednom slučaju nije bilo riječi o požaru koji može uništiti šumu. Teren koji je bio zahvaćen vatrom nadlijetali smo helikopterom, a naši vatrogasci su obišli i teren koji je nepristupačan. Riječ je o tzv. puzećem požaru i trenutno je aktivan samo u dijelu Jasenova Polja“, kazao je Gardašević.

Galerija

Bonus video: