Pljevljaci se danima guše u čađi i dimu

Zagađenost osam puta veća od dozvoljene bila je 9. novembra...
3 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 18.11.2015. 20:59h

Građani Pljevalja od početka novembra konstantno udišu vazduh čiji je nivo zagađenja znatno iznad dozvoljenih vrijednosti.

Prema podacima objavljenim na sajtu Agencije za zaštitu žovotne sredine, svih 17 dana novembra sadržaj PM 10 čestica prelazio je dozvoljenih 50 mikrograma po metru kubnom.

Najveća zagađenost registrovana je 9. novembra - 430 mikrograma, što je za više od osam puta više od dozvoljene granice. Karakteristično za ovaj period je da se vrijednost PM 10 čestica rijetko kada spuštala ispod 100 mikrograma.

S obzirom na to da su Pljevljaci i u oktobru 19 dana udisali vazduh sa povišenim sadržajem PM 10 čestica, u tom gradu je za samo mjesec i po prebačen dozvoljeni broj prekoračenja tokom kalendarske godine, propisan na 35 dana.

U prethodnom mjesecu 14 dana srednje dnevne vrijednosti PM2,5 čestica, koje su još opasnije po zdravlje ljudi, bile su iznad granične vrijednosti od 25 mikrograma po metru kubnom.

Najveća koncentracija registrovana je 26 oktobra - 97,56 mikrograma, što je skoro četiri puta više u odnosu na dozvoljene granice.

Ranije je iz Agencija saopšteno da su najčešći razlozi za pojavu zagađenja vazduha emisije koje vode porijeklo od industrije, saobraćaja i iz ložišta.

“Tokom zimskih mjeseci zbog upotrebe čvrstih goriva, drva i ugalj, bilježi se trend rasta zagađujućoh materija u vazduhu, posebno koncentracije praškastih čestica PM10 i PM2,5. U kombinaciji sa meteoroškim pojavama problem se dodatno usložnjava, jer može dovesti do 'koncentrisanja' zagađujućih materija u prizemnim slojevima atmosfere”.

Povećan nivo i kancerogenog benzo-a-pirena

Posebno zabrinjava visok nivo benzo-a-pirena u vazduhu, koji je kao kao srednja vrijednost sedmičnih uzoraka iznosio 7,12 nanograma po metru kubnom, što je preko sedam puta više od propisane, sa ciljem zaštite zdravlja ljudi i rokom postizanja do 2015.

Benzo-a- piren je uvrstila u grupu 1 karcinogena Međunarodna agencija za istraživanje raka. IARC-a. IARC je 2010. saopštio da se više od 220.000 slučajeva smrti od raka pluća povezuje sa zagađenjem vazduha.

Bonus video: