Sajam zapošljavanja za OSI: I država treba da praktikuje zakone

Umjesto sažaljenja njima je potrebno razumijevanje, ne samo porodice nego i poslodavaca i društva u cjelini, potrebna im je šansa da pokažu šta mogu
2 komentar(a)
Zorica Kovačević, Foto: Zoran Đurić
Zorica Kovačević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 18.11.2015. 19:26h

Zavod za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) je po prvi put organizovao Sajam zapošljavanja osoba sa invaliditetom (OSI) kako bi omogućio onima koji posao nude i onima koji ga traže da se sastanu na jednom mjestu, ocijenila je na otvaranju Sajma direktorica ZZZCG Vukica Jelić.

“Odlučili smo da OSI pružimo dodatnu šansu za zapošljavanje kako bi ih što više uključili u našu zajednicu. Ovdje prisutni poslodavci su pokazali da su društveno odgovorni... ZZZCG u svakom trenutku ima sredstva da omogući subvencije za zapošljavanje OSI”, kazala je Jelićeva.

Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević je istakla da je raspoložena da pomogne sve aktivnosti vezane za zapošljavanje OSI.

“Naša je želja da se kroz neposredan kontakt sa nezaposlenima poslodavci upoznaju sa sistemskim rješenjima i mogućnostima koje pružaju OSI”, kazala je ona.

Prema riječima Kovačevićeve, ZZZCG se trudi da ovim osobama pruži više mogućnosti za pokazivanje njihovih znanja i umijeća.

Ona je istakla da je na tržištu rada Crne Gore i zemalja u regionu sve više onih sa preprekama u zapošljavanju koji su primorani da se prilagođavaju uslovima rada i zahtjevima socijalnog okruženja. “Umjesto sažaljenja njima je potrebno razumijevanje, ne samo porodice nego i poslodavaca i društva u cjelini, potrebna im je šansa da pokažu šta mogu”, rekla je ona.

Predsjednica Udruženja mladih sa hendikepom Marina Vujović smatra da je ovaj Sajam dobra prilika da se promoviše zapošljavanje OSI, ali kad se rade takve aktivnosti potrebno je mnogo više raditi prethodno na promociji samog događaja.

Vujovićeva je kazala da je UMSH, kao poslodavac dosta kasno saznali za ove aktivnosti.

“Predložila bih da se ubuduće na organizovanju ovakvih događaja radi predanije kako bi došlo više poslodavaca ali i kandidata za zapošljavanje... Država mora mnogo više da promoviše zapošljavanje OSI ali i da kroz sopstveni primjer pokaže da ne usvaja samo zakone da bi ih drugi sprovodili nego da je i sama spremna da zaposli OSI”, ocijenila je ona.

Bonus video: