Traže izvođača za uklanjanje betona iz Ribnice

Agenciji za izgradnju i razvoj poslali dopis kojim traže da urade premjer i predračun
74 pregleda 0 komentar(a)
korito Ribnica, Ribnica, Foto: Luka Zeković
korito Ribnica, Ribnica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.11.2015. 07:44h

Iz Glavnog grada su Agenciji za izgradnju i razvoj poslali dopis kojim traže da urade premjer i predračun uklanjanja betona iz korita Ribnice, koje je postavilo preduzeće “Nikić”.

“Nakon toga bi Služba za javne nabavke raspisala tender i odabrala najpovoljnijeg ponuđača", navodi se u odgovoru Glavnog grada na inicijativu NVO “Ozon” i “Green Home” početkom novembra Komunalnoj policiji za inspekcijski nadzor jer kompanija “Nikić” nije uklonila beton.S obzirom da “Nikić” nije postupio po nalogu, beton se uklanja o trošku Glavnog grada, a kasnije se sve mora naplatiti od graditelja. Iz Sekretarijata za razvoj preduzetništva je tim NVO saopšteno da je vlasnik kompanije “Nikić” Ljubomir Nikić samo prekrio šljunkom beton u koritu rijeke Ribnice, umjesto da ga ukloni po naređenju inspekcije.

“Kompanija 'Nikić' nije postupila po rješenju nadležne inspekcije Glavnog grada kojim je bila u obavezi da do kraja avgusta ukloni beton iz korita Ribnice na lokaciji kod Hotela 'Nikić'”, navodi se u odgovoru. Korito Ribnice u dijelu od Tabačkog mosta do Mosta braće Zlatičanin je betonirano u julu.

Nikić je, kako su “Vijesti” više puta pisale, rekao da je izbetonirao korito rijeke jer nije znao šta će sa 10.000 eura, misleći da time čini korisnu stvar, a poslije da je to učinio kako bi spriječio urušavanje svoje zgrade. Nadležna inspekcija Glavnog grada izdala je rješenje za uklanjanje betona i tražila od kompanije “Nikić” da korito Ribnice vrati u stanje prije građevinskog zahvata do kraja avgusta.

Nikić je u sredinom septembra navodno uklonio beton. Nabujala Ribnica i oktobarske kiše su na kratko zamaskirale namjeru da bacanjem šljunka preko betoniranog korita prevari javnost i inspekciju.

Ribnica je u novembru ponovo presušila, a voda je povukla šljunak kojim je Nikić zamaskirao beton. Nakon što su mediji objavili da je nakon toga Nikić navodno ipak vratio korito u pređašnje stanje, novinari "Vijesti" su se na terenu uvjerili da je ponovo samo preko betona posut šljunak.

U odgovoru “Green Home” i “Ozon” navodi se da je inspektorka za vode izašla na teren i prije njihove inicijative, te da je nakon uvida u stanje na terenu, izdala prekršajni nalog “Nikiću” i na ime Ljubomira Nikića, izvršnog direktora te firme, jer je dozvolio nepostupanje po rješenju inspektora.

Hoće zapisnik o inspekcijskom nadzoru da bi uradili studiju

“Ozon” i “Green Home” će tražiti zapisnik o izvršenom inspekcijskom nadzoru i prateću dokumentaciju od Uprave za inspekcijske poslove, kako bi imali detaljan uvid u pokrenute procedure.

“Nakon toga ćemo moći da kroz studiju slučaja upoznamo javnost sa svim što se dešavalo oko skandaloznog betoniranja korita rjeke Ribnice, čime ćemo nadamo se i uticati da institucije sistema povedu mnogo više brige o zaštiti rijeka u Crnoj Gori”, kazao je Perović.

On je istakao da što se tiče kompanije koja je 'zaslužna' za to, nada se da će odgovorni biti adekvatno zakonski sankcionisani, a da će javnost znati kako da se ubuduće odnosi prema takvim bahatim licima.

Bonus video: