Nagrađeni najbolji na video konkursu "Youth vs Disinfo"

Zadatak učesnika konkursa bio je da obrade i predstave potencijalne prijetnje i posljedice širenja lažnih vijesti, spinovanja i dezinfromacija kao i lično viđenje na koji način mladi u Crnoj Gori mogu djelovati preventivno ili u najkraćem roku ublažiti posljedice istih
96 pregleda 0 komentar(a)
Lažne vijesti, Foto: Shutterstock
Lažne vijesti, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.11.2018. 11:28h

Dimitrije Benić iz Podgorice, student Fakulteta vizuelnih umjestnosti, pobjednik je video konkursa “Youth vs Disinfo”, koji je organizovala NVO “Alfa centar”. Benić je dobio novčanu nagradu u iznosu od 200 eura, dok je drugo mjesto pripalo Mariji Erakovic iz Nikšića koja je osvojila novčanu nagradu u iznosu od 100 eura i komplet knjiga. Trećeplasirani Marko Bigović iz Nikšića dobiće stotinu eura.

Na konkursu je pristigao 21 video klip od kojih je 11 zadovoljilo osnovne kriterijume i ušlo u poslednji krug ocjenjivanja u kome je odabrano šest najboljih klipova. Autori video klipova koji su osvojili četvrto, peto i šesto mjesto nagrađeni su učešćem na Ljetnjoj školi REACT 2019 i kompletom knjiga.

Zadatak učesnika konkursa bio je da obrade i predstave potencijalne prijetnje i posljedice širenja lažnih vijesti, spinovanja i dezinfromacija kao i lično viđenje na koji način mladi u Crnoj Gori mogu djelovati preventivno ili u najkraćem roku ublažiti posljedice istih.

O pobjednicima konkursa odlučivao je tročlani žiri u sastavu, Nikola Simanić, profesor na Fakultetu vizuelnih umjetnosti, Ivan Zirojević, profesor filmske i TV montaže i Miloš Perović, direkotr omladinskih programa u “Alfa” centru.

“Živimo u dobu u kojem nas preplavljuju informacije i dezinformacije pa stoga građanima moramo osigurati alate za prepoznavanje lažnih vijesti, a tu prije svega mislimo na mlade ljude koji su pod svakodnevnim uticajem interneta i drustvenih mreža najranjivija ciljna grupa”, kazao je Perović.

Svi video klipovi biće objavljeni na društvenim mrežama “Alfa” centra, a konkurs se realizovao u partnerstvusa GLOBSEC-om iz Slovačke u okviru projekta “Countering disinformation in Central and Eastern Europe".

Bonus video: