Legle pare: Deblokiran račun Opštine Kolašin

Nije izvjesno koliko će dugovanja i prema kojem planu biti izmireno, kaže sekretar za finansije
90 pregleda 16 komentar(a)
kolašin, Foto: Wikipedia
kolašin, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 16.11.2015. 19:17h

Poslije pet godina, deblokiran je račun kolašinske Opštine nakon što je “legao” kredit uzet kod Erste banke”.

Sekretar za finansije Goran Rakočević kazao je da je u trenutku kada je novac uplaćen, račun bio blokiran na iznos od oko 1,3 miliona eura.

S obzirom na to da je od Opštine dobila državne garancije za 5,7 miliona eura, umjesto za 7 miliona koliko su tražili, planovi lokalne uprave o isplati obaveza pretrpjeće izvjesne izmjene. U lokalnoj vlasti o tome još nijesu spremni preciznije da govore.

“Sada slijedi izmirivanje obaveza prema prioritetima. Naravno da su nam i zarade radnika prioritet. Međutim, još nije izvjesno koliko će od tih svih obaveza i prema kojem planu biti izmireno. Sve to, s obzirom da smo dobili manji iznos kredita u odnosu na onaj koji nam je bio neophodan za izmirenje svih obaveza”, kazao je Rakočević.

Prema podacima iz sanacionog plana Opštine, ukupna dugovanja u trenutku pisanja tog dokumenta bila su 6,9 milona eura.

Pored duga prema dobavljačima, koji je tada bio 810.000 eura, među najvećim finansijskim obavezama su i krediti kod Atlas banke i dospjeli dio zaduženja kod Holandskog fonda.

Prema sanacionom planu, za otpremnine viška zaposlenih predviđen je milon, a preostala su dugovanja prema zaposlenima lokalne uprave i Centra za kulturu (zarade i doprinosi) od oko 1,7 milon eura.

Političkim partijama Opština je, u trenutku izrade sanacionog plana, dugovala oko 145.000, a za odborničke naknade oko 160.000 eura.

“Takođe smo dužni napomenuti da se na blokadi računa nalazi 619.105 eura, koji nijesu evidentirani u bilansima”, piše u Sanacionom planu.

SNP Kolašin: Konačno ostvaren cilj deblokade opštinskog računa

Cilj deblokade računa Opštine Kolašin konačno je ostvaren, konstatovao je kolašinski odbor Socijalističke narodne partije (SNP), najavljujući da će insistirati da se prilikom raspodjele sredstava iz sanacionog plana u potpunosti primijene principi pravednosti i zakonitosti.

Kolašinski odbor SNP-a održao je danas sjednicu, kojoj je prisustvovao i predsjednik stranke Srđan Milić.

Na sjednici su usvojeni zaključci u kojima Opštinski odbor SNP Kolašin konstatuje da je konačno ostvaren cilj deblokade računa Opštine Kolašin;

„Naglašava da su Opštinski odbor SNP-a, klub odbornika u SO Kolašin i klub poslanika u Skupštini Crne Gore svojim predlozima i glasanjem omogućili da se obezbijede sredstva definisana sanacionim planom Opštine Kolašin, naročito u dijelu isplate obaveza prema svim korisnicima budžeta ove opštine“, saopšteno je iz te stranke.

Opštinski odbor SNP Kolašin insistira da se prilikom raspodjele tih sredstava u potpunosti primijene principi pravednosti i zakonitosti.

Opštinski odbor SNP traži od predsjednice Opštine Kolašin da dostavi klubu odbornika SNP-a šta je urađeno sa utvrđivanjem odgovornosti onih koji su opštinu doveli u sutuaciju da joj je račun bio u blokadi skoro dvije hiljade dana.

„Opštinski odbor SNP Kolašin zahtijeva od Kluba odbornika u lokalnom i kluba poslanika u državnom parlamentu da iniciraju prema nadležnim organima postupak provjere sprovedenog procesa privatizacije u svim privrednim društvima u Kolašinu i da o istom obavijeste Opštinski odbor SNP Kolašin na narednoj sjednici“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: