Doktori medicine nezadovoljni Predlogom zakona o javnim zaradama

Prema njihovim riječima, pored zabrane dopunskog rada ljekarima zaposlenim u javnim zdravstvenim ustanovama, uspostavlja se još jedno u nizu ograničenja shodno članu 19. " Zaposleni po osnovu dodatka na zaradu (noćni rad, dežurstvo, prekovremeni rad, rad za vrijeme praznika) ne može zaraditi više od 40 odsto visine osnovne zarade“
57 pregleda 5 komentar(a)
Operacija, hirurg, doktori, Foto: Shutterstock
Operacija, hirurg, doktori, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.11.2015. 18:48h

Predlogom zakona o zaradama u javnom sektoru doktori medicine nisu prepoznati kao posebna kategorija, oštro protestuju protiv njega i zahtijevaju da budu učesnici javnih rasprava tim povodom, poručeno je iz Sindikata doktora medicine Crne Gore (SDMCG).

Oni smatraju da takvo zakonsko rješenje, donijeto nakon usvojenog Prijedloga zakona o zdrastvenoj zaštiti, predstavlja "još jedno u nizu zakonskih rješenja koje doktore Crne Gore dovodi u neravnopravan položaj u odnosu na ostale zaposlene finansirane iz budžetskih sredstava".

Predlogom zakona, kako su pojasnili, utvrđuju se i ostvaruju prava na zaradu, naknadu zarade i druga primanja, kao i koificijenti koji se odnose na isto.

„Tim Predlogom zakona, doktorima medicine, koji nijesu ni prepoznati kao posebna kategorija, dodijeljen je koeficijent između šest i 8.20. Sa druge strane, isti zakon stavlja u povoljniji položaj neke druge profesije, kao na primjer sudsku i tužilačku, za koju se predlaže koeficijent između 18 i 22, rad u ministarstvima, lokalnim samoupravama, a što je u suprotnosti sa članom 5, stav 1 tačka 1 istog Predloga“, ukazali su iz SDMCG.

Prema njihovim riječima, pored zabrane dopunskog rada ljekarima zaposlenim u javnim zdravstvenim ustanovama, uspostavlja se još jedno u nizu ograničenja shodno članu 19. " Zaposleni po osnovu dodatka na zaradu (noćni rad, dežurstvo, prekovremeni rad, rad za vrijeme praznika) ne može zaraditi više od 40 odsto visine osnovne zarade“.

Oni su pojasnili da to znači da ljekar specijalista uz maksimalno angažovanje kroz noćni, prekovremeni rad može prihodovati najviše 770 EUR.

U SDMCG smatraju da je nejasno zbog čega se ide za zakonskim rješenjima kojima se rad doktora u kontinuitetu degradira, biva sve manje cijenjen u odnosu na ostale profesije sa istim ili manjim stepenom stručne spreme.

„SDMCG izražava oštar protest protiv ovog i ovakvog Predloga zakona, i takođe zahtijevamo da budemo učesnici javnih rasprava povodom izmjene istog. Takođe se pridružujemo ostalim sindikalnim organizacijama koje su javno izrazile svoje nezadovoljstvo povodom pomenutog Nacrta“, poručili su iz SDMCG.

Bonus video: