GA: Tolerancija svijetu nikad potrebnija

"Posljednji događaji u Parizu, Bejrutu, pad ruskog aviona i mnogi drugi napadi širom svijeta pokazuju da je eskalacija nasilja nezaustavljiva i da se nikada nijesu manje razumijele razlike, što je osnovni princip tolerancije“, navela je Rašović
0 komentar(a)
Ambasada Francuske, Foto: Boris Pejović
Ambasada Francuske, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.11.2015. 13:57h

Mnogi napadi širom svijeta pokazuju da je eskalacija nasilja nezaustavljiva i da se nikada nijesu manje razumijele razlike, što je osnovni princip tolerancije, poručeno je iz Građanske alijanse (GA).

Koordinator programa GA, Sanja Rašović, kazala je da se danas, kada se obilježava Svjetski dan tolerancije, čini da svijetu tolerancija nikada nije bila potrebnija.

„Posljednji događaji u Parizu, Bejrutu, pad ruskog aviona i mnogi drugi napadi širom svijeta pokazuju da je eskalacija nasilja nezaustavljiva i da se nikada nijesu manje razumijele razlike, što je osnovni princip tolerancije. Izbjeglička kriza, nažalost, potkrijepljuje ovu tvrdnju i dokazuje da nacionalni, politički, vjerski, ideološki, etnički i ostali interesi imaju primat u odnosu na toleranciju“, navela je ona.

Iz GA su rekli da se promovisati i baštiniti princip tolerancije pokazuje kao najveći izazov modernog svijeta, Evrope ali i Crne Gore, iako najviši pravni akti izričito zabranjuju diskriminaciju, diskriminatorne stavove i predrasude.

Poštovanje različitosti, navela je Rašović, trebalo bi da bude temelj zdravog društva koje teži slobodi i demokratizaciji.

„U praksi se svakodnevno suočavamo sa suprotnim. Tolerancija je dio kulture kao prirodan način razumijevanja i prihvatanja drugačijih stavova. Upravo je na ovim postulatima Generalna Skupština UN-a prije skoro 20 godina usvojila Deklaraciju o principima tolerancije, jer jedino međusobno razumijevanje i poštovanje mogu biti način za prevazilaženje problema i prepreka“, kazala je ona.

Prema riječima Rašović, čini se da političke elite niti Evrope, a ni Crne Gore, ne pokazuju dovoljno interesovanja i spremnosti da rade na promociji vrijednosti i principa tolerancije.

„Umjesto da se radi na smanjenju razlika i podjela, izgleda da oni koji imaju najviše koristi od njih, rade na njihovom raspirivanju“, saopštila je ona.

Taj scenario se, dodala je, gleda širom Evrope i otuda rast desničarskih snaga širom kontinenta

„Stoga ih na današnji dan valja podsjetiti da ukoliko želimo da nastavimo sa demokratizacijom države moramo uložiti dodatnu energiju kako bi se razumijevanje i poštovanje razlika – vrijednosti tolerancije temeljno i dugoročno ugradile u sve društvene strukture“, kaže se u saopštenju GA.

Iz GA apeluju na sve sektore društva na dodatni angažman u promociji tolerancije kao osnovne vrijednosti.

Bonus video: