Puletić: Nijesam kriv, u toku je kampanja da budem suspendovan sa posla

U želji da doprinesem vođenju tog postupka u cjelosti sam ispunio svaku obavezu, stavio sam se Sudu na raspolaganje, aktivno učestvujem u postupku i, što je najvažnije, sve događaje sam predstavio krajnje iskreno i istinito, kazao je između ostalog dr Puletić u saopštenju dostavljenom medijima
107 pregleda 10 komentar(a)
Zvonko Puletić, Foto: Jadranka Ćetković
Zvonko Puletić, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 16.11.2015. 10:27h

Bivši načelnik bjelopoljskog Ginekološko-akušerskog odjeljenja i jedan od četvoro optuženih ljekara zbog infekcije beba u Bijelom Polju dr Zvonko Puletić je kazao da ponovo u toku kampanja i pritisak da bude suspendovan sa posla, koji je kako je kazao uspješno obavljao 30 godina.

"Vjerovao sam da će moja odgovornost za događaje u bjelopoljskoj bolnici od novembra prošle godine biti raščišćena u sudskom postupku koji je u toku. U želji da doprinesem vođenju tog postupka u cjelosti sam ispunio svaku obavezu, stavio sam se Sudu na raspolaganje, aktivno učestvujem u postupku i, što je najvažnije, sve događaje sam predstavio krajnje iskreno i istinito. U potpunosti sam siguran da nijesam kriv za djelo za koje sam optužen što će, duboko vjerujem, pokazati i postupak koji se vodi", kazao je dr Puletić u saopštenju dostavljenom medijima.

On je podsjetio da se njegova eventualna odgovornost odnosi na eventualne menadžerske propuste, a ne na nestručnost ili loš odnos prema pacijentima, niit na pogrešnom liječenju, savjesnom ili nesavjesnom, te da dužnost načelnika odjeljenja ne obavlja godinu dana, tako da je i taj zakonski zahtjev ispoštovan.

"U posljednjih godinu dana, svoju ljekarsku dužnost obavljam savjesno i pošteno, kao i periodu od skoro 30 godina prije toga. Ne znam koliko sam u ovom periodu imao intervencija, ne znam koliko pacijenata sam pregledao ali znam da nikakve prtužbe na moj rad nije bilo. Spreman sam da na zahtjev svakog pacijenta koji iz bilo kojih razloga, opravdano ili neopravdano, sumnja u moje sposobnosti i ljekarsku etiku, prepustim tog pacijenta drugom kolegi", rekao je Puletić.

Dodao je da je od početka ovog postupka insistirao samo na jednom: da se protiv njega vodi pošten postupak i da mu se omoguće ona prava koja ima i svaki drugi okrivljeni, ništa više i ništa manje.

"Nadao sam se, očigledno bez osnova, da će taj postupak proći u normalnoj atmosferi i da će se odluka donijeti na osnovu dokaza. Umjesto toga, postupak se vodi u atmosferi stalnih pritisaka, prijetnji štrajkovima, štrajkovima, krajnje neprimjerenim komentarima i blaćenjima u pojedinim medijima u kojima pojedinci pokušavaju da me predstave kao kriminalca i ubicu. Pokušava se da budem osuđen i prije presude. Razumijem bol i nesreću ali ne razumijem kome i čemu koristi ovakva hajka, „osim ako oni koji je sprovode i oni koji im u tome pomažu nijesu i sami svjesni da na drugi način ne mogu dokazati neku svoju istinu". Na lične uvrede za sada neću odgovarati one više govore o onima koji ih upućuju. Ali, iako vjerujem da će sud objektivno ocijeniti moje ponašanje, osjetio sam da treba da odgovorim na pritiske koji treba da onemoguće pošteno suđenje" navodi dr Puletić.

On je napomenuo da će i dalje preduzimati sve što je dozvoljeno u cilju dokazivanja nepostojanja njegove krivične odgovornosti od čega ga neće odvratiti „nikakvi pritisci i kvalifikacije neće odvratiti“.

"Ako treba da mi se zabrani da radim svoj posao, pa makar i nezakonito, pa makar i da bi se udovoljilo nečijoj potrebi bilo kakve vrste, neka mi se zabrani. Nadam se samo da su oni koji to traže spremni da sjutra ponesu svoje breme odgovornosti za ono što rade", rekao je Puletić.

Bonus video: