PAVIĆEVIĆ TRAŽI POVLAČENJE TEKSTA

Prosvjetni radnici se ne prepoznaju u Predlogu zakona o povećanju zarada

Pavićević je rekao da u ovom trenutku ne vjeruje da ima mogućnosti kojim bi se zadovoljili prosvjetni radnici
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.11.2015. 14:18h

Sindikat prosvjete tražiće povlačenje iz procedure Predloga zakona o povećanju zarada u javnom sektoru, jer se, kako je kazao predsjednik te organizacije, Zvonko Pavićević, povećanje u najvećoj mjeri odnosi na zaposlene u državnoj upravi, a prosvjetni radnici se u njemu ne prepoznaju.

„Nijesmo zadovoljni Predlogom zakona, jer ne prepoznajemo sebe u njemu. Ovaj zakon se bavi državnom upravom, zaradama funkcionera i nekim drugim grupama poslova u kojima se prosvjetni radnici ne prepoznaju“, kazao je Pavićević agenciji MINA.

On je objasnio da prosvjetni radnici svoja prava zarada definišu granskim kolektivnim ugovorom.

„Načinom na koji je povećanje predviđeno Predlogom zakona ne prepiznajemo sebe i nijesmo nijm zadovoljni“, naveo je Pavićević.

Prema njegovim riječima, u Predlogu je problematično povećanje od 0,5 odsto za svaku godinu radnog staža, dodaci na zarade i na specijalne dodatke.

„Mnogo toga po nama nije onako kako je dogovoreno i proklamovano. Tako da tražimo da se Predlog povuče, da se još jednom sjedne i razgovara i da vidimo šta i kako možemo iz toga izvući“, naveo je Pavićević.

On je dodao da će Sindikat prosvjete tražiti da se Predlog povuče prije rasprave o njemu u Skupštini, navodeći, da je dogovoreno da Predlog prođe još jednom Socijalni savjet.

„Tu ćemo tražiti da se povuče Predlog, a i na sjednici Socijalnog savjeta Unija slobodnih sindikata će tražiti neka razjašnjenja u vezi sa njim“, pojasnio je Pavićević.

On je rekao da je Sindikat prosvjete u postupku donošenja novog granskog kolektivnog ugovora, gdje bi sva ta eventualna povećanja ugradili kroz granski kolektivni ugovor. „Bojimo se da ovaj Predlog to malo ograničava i da nećemo moći sve to odraditi kroz granski kolektivni ugovor“.

Pavićević je rekao da u ovom trenutku ne vjeruje da ima mogućnosti kojim bi se zadovoljili prosvjetni radnici.

„Tako da ćemo pokušati kroz pregovore, granskim ugovorom i unutrašnjim rezervama da zatražimo još procenata u odnosu na ono što Predlog predviđa. To će biti stvar pregovora i proračuna koliko imamo unutrašnjih rezervi koje možemo opredijeliti u te svrhe“, dodao je Pavićević.

Prema njegovim riječima, Sindikat prosvjete je namjeravao da podrži Predlog zakona, jer su se nadali će njime biti obezbijeđena transparentnost i da će doći do izjednačavanja zarada onih koji se finansiraju iz budžeta.

„Međutim, ovim Predlogom, koji se razlikuje od početnog nacrta, bojimo se da se to neće ostvariti“, kazao je Pavićević.

On je dodao da je Sindikat učestvovao u početnoj fazi izrade zakona, na Socijelnom savjetu, ali da su u zadnju godinu bili isključieni iz tog procesa. “Izneđeni smo konačnim Predlogom, jer njime nije uvaženo ono što je proklamovano”.

Predsjednica Sindikata zdravstva, Ljiljana Krivokapić, kazala je da Predlog ne prepoznaje zaposlene u tom sektoru.

„Taj se zakon u najvećem procentu odnosi na javne funkcionere, od predsjednika države do administrativnog aparata, direktore agencija i zaposlene u sudstvu“, rekla je Krivokapić Agenciji MINA.

Ona je pojasnila da se za zaposleni u sistemu zdravstva oslanjaju na granski kolektivni ugovor koji će, kako je navela, morati da se dopuni nakon usvajanja.“Ukoliko se ovaj Predlog usvoji“.

„Mi nijesmo tu prepoznati, pošto ne postoje ni doktori, ni sestre više i vosoke, niko u toj skali za lične dohotke. Jedino se na zaposlene u zdravstvu odnosi dio da se onaj procenat uvećavnja minulog rada smanjuje“, dodala je Krivokapić, navodeći da je on sada za sve 0,5 odsto.

Ona ne zna kako se u Predlogu vidi povećanje zarada u zdravstvu kada u njemu ne postoje strukture zdravstvenih radnika.

„Istovremeno, granski kolektivni ugovor je takav da treba još da se radi da bi se taj dohodak povećeo. Prosto ne vidim način na koji bi se to moglo uraditi“, navela je Krivokapić.

Prema njenim riječima, Sindikat zdravstva je decidirano bio protiv Predloga zakona zato što je u sistemu zdravstva jako bitna iskustvenost.

„Neće moći da vas operiše neko ko je tek završio fakultet, nego onaj ko ima određeni broj operacija. Iskustvo je mjereno minulim radom. Isto tako, mi smo tražili da se počne više vrednovati minuli rad“, precizirala je Krivokapić.

Ona je ocijenila da u zdravstvenom sitemu ima onih koji više rade, i da ti ljudi treba da se nagrade nekim stimulacijama ili povećanjem nekog procenta za učinjeno.

„Meni je važnije da bude nagrađen onaj dobar radnik i dobar doktor sa velikim brojem učinjenih intervencija. To u našem granskom kolektivnom ugovoru nije bilo prepoznato“, ukazala je Krivokapić.

Ona je dodala da najavljeno povećanje Sindikat zdravstva neće prihvatiti, jer u okviru tog sistema postoje mogućnosti za veće povećanje. „Mi smo već u okviru našeg sistema uštedjeli određenu količinu koju treba podijeliti radnicima uz planirani budžet“.

Krivokapić smatra da će Predlog proći Skupštinu, ali je navela da ni onome ko ga je predložio nije jasno kako će se on sprovesti.