Održano predavanje o dijabetesu, preventivi i komplikacijama

„U posljednjoj deceniji broj dijabetičara povećan je i kod nas, tako da smo poslije Turske druga zemlja u Evropi po broju oboljelih od šećerne bolesti“, kazala je Sparavalo
518 pregleda 0 komentar(a)
dijabetes Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
dijabetes Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 15.11.2015. 08:50h

Nevladina organizacija „Plavi krug“ organizovala je u Nikšiću edukativno predavanje o dijabetesu, preventivi i komplikacijama i na taj način obilježila Svjetski dan borbe protiv dijabetesa, bolesti od koje u Crnoj Gori boluje deset odsto stanovništva starijeg od 20 godina.

„U posljednjoj deceniji broj dijabetičara povećan je i kod nas, tako da smo poslije Turske druga zemlja u Evropi po broju oboljelih od šećerne bolesti“, kazala je endokrinolog dr Rada Sparavalo.

Ove godine Svjetski dan dijabetesa se organizuje pod sloganom "Zdrava ishrana je pravo, a ne privilegija", tako da se Sparavalo posebno osvrnula na ishranu i fizičku aktivnost, komponente koje u značajnom procentu mogu uticati na smanjen broj oboljelih od dijabetesa, jer su upravo gojaznost i fizička neaktivnost najčešći uzričnici šećerne bolesti.

Govoreći o posljedicama, istakla je da oko 40 odsto pacijenata koji su na dijalizi su dijabetičari.

„Dijabetes može dugo da traje a da ne izaziva nikakve simptome. Kada se ustanovi da osoba boluje od šećerne bolesti jako je važno da se i drugi članovi obuče da mu pomognu i prihvate ga, kao i sredina u kojoj živi. Za dijabetičara je važno da prihvati bolest, kada do nje dođe, da bude dobro edukovan i ide redovno na kontrole“, naglasila je Sparavalo.

Dr Vesna Zelović, koja radi u Savjetovalištu za dijabetes u nikšićkom Domu zdravlja govorila je o pravilnoj terapiji i samokontroli, dok je endokrinolog dr Violeta Vukićević iz ordinacija „Viva“ posebnu pažnju posvetila gestacijskom (trudničkom) dijabetesu. Dr Željka Ašanin, oftalmolog, govorila je o oštećenju krvnih sudova oka i gubljenje vida kao posljedicama dijabetesa, a hirurg dr Roland Sore, o dijabetičnom stopalu i drugim posljedicama šećerne bolesti.

Nakon predavanja, koju je „Plavi krug“ sproveo u saradnji sa nikšićkom Opštom bolnicom i Domom zdravlja, ordinacijom „Viva“ i NVO „Alfa centar“, zainteresovani su mogli da provjere nivo šećera u krvi.

U svijetu od dijabetesa boluje 387 miliona ljudi, a Svjetska zdravstvena organizacija i međunarodne federacije za dijabetes procjenjuju da će se taj broj za manje od 25 godina popeti na 591 milion oboljelih. Stručnjake naročito zabrinjava činjenica da više od 90 odsto oboljelih ima dijabetes tipa 2 i da polovina njih nije ni svjesna svog oboljenja. Tip dva dijabetes je 2013. bio najzastupljeniji tip u Crnoj Gori sa 83,2 odsto, a najveći broj osoba sa dijabetesom je starosti između 40 i 59 godina.

Bonus video: