Čekate li izbore da spasavate od zaraze

“Strahujemo od zagađenja, zaraze, bolesti... Ne možemo da vjerujemo da prema deponiji niko ne okreće glavu, čak i ne pokušavaju da je gase”...
50 pregleda 11 komentar(a)
Rožaje deponija, Foto: Pozitivna Crna Gora
Rožaje deponija, Foto: Pozitivna Crna Gora
Ažurirano: 15.11.2015. 07:24h

Gradska deponija u Rožajama dva mjeseca gori bez prestanka, ali lokalna vlast još ne rješava taj problem.

Gust dim i nesnosan smrad najviše pogađa mještane Baća i Njeguši, koji tvrde da su se u više navrata žalili Komunalnom preduzeću i nadležnima u Opštini.

„Sve je ostalo samo na obećanjima da će problem biti riješen. Čak su nas napadali da smo krajem avgusta dali izjave za tekst koji je o deponiji objavljen u 'Vijestima' i posavjetovali da to nije način da se rješavaju 'privremene teškoće'”, ispričao je „Vijestima“ mještanin Baća, koji je želio da ostane anoniman zbog, kako je kazao, straha od odmazde.

Tvrdi da je zbog gustog dima često opasno saobraćati dijelom magistralnog puta prema Srbiji, uz koji se nalazi zapaljena deponija.

„Osim toga, u selima koja se nalaze u blizini, strahujemo od zagađenja, zaraze, bolesti... Ne možemo da vjerujemo da ka deponiji niko ne okreće glavu, čak ni ne pokušavaju da je gase. Takvim činjenjem ne očekujemo da će problem biti riješen do nekih novih izbora“, rekao je sagovornik „Vijesti“.

On je istakao da najveću opasnost predstavlja što se na deponiju baca i otpad iz mesnih industrija i klanica.

Direktor Komunalnog preduzeća Huzeir Nurković, još krajem avgusta kazao je da se radi na sanaciji paljevine.

"Slali smo cisternu i gasili vodom, ali to teško ide. Nismo sigurni da li je došlo do samozapaljivanja ili to neko namjerno radi, ali smo svjesni da je problem veliki i učinićemo sve da ga riješimo. Jasno je da se zbog mnogo smeća šire neprijatni mirisi, ali to ne može ugroziti zdravlje judi”, kazao je tada Nurković.

Rekao je i da se organski otpad baca u krečnjave rupe, zbog čega on ne predstavlja opasnost.

Bonus video: