PORUČUJU DA NEĆE ODUSTATI

Roditelji inficiranih beba: Suspenzija ljekara ili naša smrt

Jedan od roditelja, Predrag Karišik je rekao da su prekinuli sve kontakte sa gradonačelnikom Bijelog Polja Aleksandrom Žurićem
174 pregleda 0 komentar(a)
Predrag Karišik, Foto: Jadranka Ćetković
Predrag Karišik, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 14.11.2015. 19:17h

Suspenzija ljekara ili naša smrt, poručili su danas očevi beba koje su prošle godine inficirane u bjelopoljskom porodilištu. Oni već pet dana štrajkuju glađu ispred Opštine. 

Poručili su da neće odustati od svog zahtjeva za suspenzijom ljekara, iako će uskoro morati da zatraže medicinsku pomoć.

Jedan od njih, Predrag Karišik je rekao da od štrajka neće odustati ni po koju cijenu i da su od sinoć prekinuli sve kontakte sa gradonačelnikom Bijelog Polja Aleksandrom Žurićem.

"Nakon što nam 10. novembra nije dozvolio da postavimo šatore, sinoć je još jednom pokazao svoje pravo lice, kada je na mirno okupljene građane poslao veliki broj komunalnih policajaca", kazao je Karišik.

Eldin Salemović je kazao da se njihovo zdravstveno stanje pogoršava iz sata u sat. "Sve smo iznemogliji, osjećamo bolove u kostima i mišićima i sve nam je teže da stojimo i da sjedimo, ali odustajati nećemo. On je dodao da će uskoro morati zatražiti ljekarsku pomoć.

Ispred zgrade bjelopoljske Opštine od 10. novembra štrajkuju glađu Slaviša Knežević, otac bebe koja je preminula uslijed infekcije, i očevi inficiranih beba Predrag Karišik i Eldin Salemović.

Oni zahtijevaju da se suspenduju ljekari kojima se sudi zbog infekcije u Bolnici. 

Roditelji su ogorčeni što im Opština još uvijek nije ni odgovorila na njihov zahtjev da postave šatore. 

Načelnik Sekretarijata za stambeno komunalne poslove i saobraćaj Dejan Luković je kazao da će na taj zahtjev odgovoriti narednih dana. 

"Zahtjev je primljen u lokalnoj upravi ali zbog specifičnosti zahtjeva on se nalazi kod administratora i oficijelno će se odrediti najkasnije do utorka", kazao je Luković. 

Ljekari Tomislav Jeremić, Zvonko Puletić, Haka Tahirović i Jela Cimbaljević - optuženi su za teško djelo protiv zdravlja ljudi, odnosno za nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Karišik je kazao da su prekinuli svaki kontakt sa predsjednikom Opštine Aleksandrom Žurićem.

"Peti dan štrajka, provodimo ga na otvorenom. Prekinuli smo bilo kakav kontakt sa predsjednikom Opštine, koji je sinoć ispunio svoje prijetnje i poslao na nas mirne okupljenje građane komunaklnu policiju i pokazao svoje prao lice“, rekao je on agenciji MINA.

Karišik je poručio da situacija može da se riješi samo ako neko donese rješenje da su ljekari suspenovani.

"Mi nećemo odustati. Naša jedina poruka je suspenzija ili smrt“, kazao je on.

Karišik trvdi da su se u aktuelnu situaciju umiješali „lokalni moćnici“.

"Čudi nas kako država ne može da se izbori sa njima i da se ispoštuje zakon, ako je ovo pravna država koja teži evroatlantskim integracijama. Zakon nije jednak za sve“, naveo je on.

Karišik je rekao da ne zna koliko još mogu izdržati.

"Pokušali su da nam ubiju djecu, sad nas, jedno dijete su ubili, i mi smo totalno u haosu. Nećemo moći još dugo, moraćemo da koristimo medicinsku pomoć“, naveo je on.

Karišik je ocijenio da je stanje alarmantno.

On je naveo da, nakon sastanka sa ministrom zdravlja Budimirom Šegrtom, nije bilo nikakvih kontakata sa predstavnicima na državnom nivou. 

Šegrt je tada ocijenio da je ljekare odmah trebalo suspendovati nakon smrti bebe i pokrenuti disciplinski postupak, ali da sada, zbog protoka vremena, nema osnova za to. 

Karišik je pojasnio da se roditeljima koji štrajkuju sinoć priključila grupa građana Alternativa iz Nikšića.

"Oni su spavali kod nas pod otvorenim nebom. Htjeli su da postave šatore, i pojavila se komunalna da ih kazni. Oni su podigli šatore u vazduh, jer su im iz komunalne rekli da se na taj način ne pravi prekršaj“, dodao je on.

Potom su, tvrdi Karišik, službenici Komunalne policije i Opštine nasrnuli na mirne građane, koji samo žele da se ispoštuje zakon.

Karišik je kazao da će se predstavnici Alternative smjenjivati i narednih dana im pružati podršku.

On je dodao da su se za dozvolu za postavljanje šatora roditelji obraćali komunalnoj polciji, MUP-u i Sekretarijata za komunalno-stambene poslove i da su se svi proglasili nenadležnim.

Preporučujemo za Vas