Predstavljene prirodne vrijednosti Ulcinjske Solane

Predstavnici stranih misija i međunarodnih organizacija su izrazili zadovoljstvo što su bili u prilici da upoznaju prirodne vrijednosti i potencijale Solane, i ocijenili da je neophodno preduzimati sve potrebne mjere i aktivnosti kako bi se na najbolji način zaštitio biodiverzitet ovog jedinstvenog prostor
74 pregleda 2 komentar(a)
Solana, Foto: NPCG
Solana, Foto: NPCG
Ažurirano: 13.11.2015. 19:58h

Prirodne vrijednosti Ulcinjske Solane prezentovane su danas predstavnicima stranih misija i međunarodne organizacije u Crnoj Gori, saopšteno je iz Javnog preduzeća Nacionalni parkovi (NPCG).

Direktor NPCG Zoran Mrdak je sa ambasadorom Austrije, Johanom Froulihom, zamjenikom ambasadora Njemačke Uveom Merketerom, stalnom predstavnicom UNDP-a Fionom McCluney i CIM ekspertom u JPNPCG Thomasom Woehrsteinom obišao prostor Solane i organizovao sastanak u Upravnoj gradi AD Solana “Bajo Sekulić” u stečaju.

Kako je saopšteno iz NPCG, Mrdak je informisao sagovornike o najznačajnijim aktivnostima koje je to Javno preduzeće realizovalo nakon potpisivanja Ugovora o jednogodišnjem zakupu imovine AD Solana „Bajo Sekulić“, 24. avgusta.

On je podsjetio da je JPNPCG preduzelo sve potrebne mjere i radnje u cilju unaprjeđenja zaštite biodiverziteta, kao što su aktivnosti na zaštiti prirode i fizičkoj zaštiti.

„Posebno je izdvojio konstituisanje Savjetodavnog tijela za Solanu, pripremu Nacrta programa upravljanja Solanom 2015-2016, organizovanje Okruglog stola u vezi sa zaštitom i valoroizacijom prirodnih resursa Soalne u saradnji sa Naučnim odborom Univerziteta Crne Gore, kao i aktivnosti na fizičkoj zaštiti“, kaže se u saopštenju.

Mrdak je kazao da Nacrt Programa za Solanu sadrži set strateških oblasti i više od 40 aktivnosti koje JP već implementira i koje će implementirati tokom naredne godine a tiču se unaprjeđenja prirodnih i stvorenih vrijednosti, mogućnosti pokretanja proizvodnje soli, kao i promocije potencijala tog područja.

„U ovom periodu, JPNPCG je, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, izabralo izvođača radova koji je počeo sa aktivnostima na opravci pumpne stanice FI 16 koja će za sedam do deset dana početi sa radom“, rekao je Mrdak.

Predstavnici stranih misija i međunarodnih organizacija su izrazili zadovoljstvo što su bili u prilici da upoznaju prirodne vrijednosti i potencijale Solane, i ocijenili da je neophodno preduzimati sve potrebne mjere i aktivnosti kako bi se na najbolji način zaštitio biodiverzitet ovog jedinstvenog prostora.

„Isto tako, oni su zaključili da je neophodno u cilju održivosti ovog kompleksnog sistema u saradnji sa potencijalnim donatorima obezbjediti značajna finansijska sredstva“, kaže se u saopštenju.

Tokom jednočasovnog obilaska prostora Solane, ornitolog Andrej Vizi iz Prirodnjačkog muzeja predstavio je prirodne vrijednosti i značaj bogate ornitofaune ovog područja i ukazao na njegov veliki potencijal, posebno u segmentu posmatranja ptica.

Bonus video: