Majke sa troje djece da traže naknade od 1. januara

"Niko ne može da zakasni sa prijavom, jer ne postoji rok", odgovoreno "Vijestima" iz resora Zorice Kovačević
136 pregleda 14 komentar(a)
Porodica, Majka sa troje djece, Foto: Shutterstock
Porodica, Majka sa troje djece, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.11.2015. 19:11h

Majke zainteresovane za doživotne mjesečne naknade zahtjeve će moći da podnose od 1. januara, kada počne da se primjenjuje novi Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti.

To su "Vijestima" saopštili iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, istakavši da pravo na doživotnu naknadu počinje teći od podnošenja zahtjeva i da niko ne može da zakasni sa prijavom, jer ne postoji rok.

Na pitanje šta je potrebno od dokumentacije, iz resora Zorice Kovačević su odgovorili da je predlog Pravilnika dostavljen Sekretarijatu za zakonodavstvo i da ne mogu da daju bliže informacije, dok se tekst ne uskladi i objavi u Službenom listu.

Tvrde da će obrazac zahtjeva, koje treba da popune zainteresovane, biti propisan Pravilnikom i dostupan u centrima za socijalni rad.

Zakon predviđa da zaposlene majke sa troje i više djece, koje imaju 25 odnosno 15 godina radnog staža, imaju pravo na doživotnu mjesečnu naknadu u iznosu od 70 odsto prosječne neto-zarade u Crnoj Gori, ostvarene u godini koja prethodi onoj kada je ostvareno to pravo.

Žena koja ispunjava uslov da bi ostvarila naknadu mora da se odluči između naknade i plate, odnosno naknade i penzije.

Doživotnu naknadu, u iznosu od 40 odsto prosječne neto-zarade, mogu da ostvare i nezaposlene žene sa troje i više djece koje imaju 15 godina kumulativnog radnog staža, ali i roditelji i njegovatelji osoba sa posebnim potrebama.

U Zakonu piše da roditelji - njegovatelji lica koje je korisnik lične invalidnine primaju 193 eura mjesečno, dok oni koji njeguju i brinu o dvoje ili više djece sa smetanjama u razvoju, od kojih je najmanje jedno korisnik lične invalidnine ili tuđe njege i pomoći, imaju naknadu od 193 eura za svako dijete pojedinačno.

Pravo na naknadu roditelji - njegovatelji gube kada se dijete, korisnik invalidnine, trajno premjesti u javnu ustanovu.

Za dopune Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, koje je predložio Aleksandar Damjanović (SNP), u avgustu ove godine glasalo je 35 poslanika opozicije, trojica iz Bošnjačke stranke, Izet Bralić i Dzavid Šabović iz SDP-a, kao i Andrija Popović iz Liberalne partije.

Poslanici DPS-a, koji su dopune Zakona označili kao diskriminatorske, ostali su u manjini.

Koliko majki ima uslov?

Još nije poznato koliko majki i roditelja - njegovatelja ispunjava uslove za doživotne mjesečne naknade.

U predlogu budžeta za 2016. Vlada je za ovu namjenu predvidjela 15 miliona eura.

"Vijesti" su nedavno objavile da će za primjenu ovog i još četiri usvojena zakona, koji obuhvataju regulisanje prijevremeno penzionisanje stečajaca, povećanje staračke naknade, izmirenje obaveza prema radnicima KAP-a i saradnju Crne Gore sa iseljenicima, na godišnjem nivou da bude potrebno 28 miliona eura iz budžeta.

Bonus video: