PRAVEDNA BORBA

HRA: Podrška roditeljima iz Bijelog Polja koji štrajkuju glađu

Iz HRA su ocijenili da je izuzetno uznemiravajuća činjenica da su u Crnoj Gori neophodne ovakve radikalne akcije da bi se obezbijedila primjena zakona, tj. vladavina prava
2 komentar(a)
Roditelji inficiranih beba, Foto: Jadranka Ćetković
Roditelji inficiranih beba, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 13.11.2015. 15:16h

Akcija za ljudska prava podržava pravednu borbu očeva inficiranih beba u Opštoj bolnici u Bijelom Polju, koji od 10. novembra štrajkuju glađu zbog propusta da se primijeni zakon i suspenduju ljekari kojima se sudi zbog infekcije u Bolnici. Ispred Opštine Bijelo Polje štrajkuju Slaviša Knežević, otac bebe koja je preminula uslijed infekcije, Predrag Karišik, Eldin Salemović i Ivica Ignjatović.

Iz HRA su ocijenili da je izuzetno uznemiravajuća činjenica da su u Crnoj Gori neophodne ovakve radikalne akcije da bi se obezbijedila primjena zakona, tj. vladavina prava.

"Važeći Zakon o radu u članu 130, stav 1 tačka 3 nedvosmisleno nalaže privremeno udaljenje sa rada zaposlenog ako je protiv njega pokrenut krivični postupak zbog krivičnog djela učinjenog u radu ili u vezi sa radom. Ljekari bjelopoljske bolnice su optuženi u maju 2015. za krivično djelo učinjeno u radu Teška djela protiv zdravlja ljudi (član 302 KZ-a) u vezi krivičnog djela - Nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti (član 287),  a nema nikakve dileme da su morali biti suspendovani i prije, u novembru 2014, čim je protiv njih bio pokrenut krivični postupak naredbom o sprovođenju istrage", navodi se u saopštenju HRA.

Dodaje se da zapanjuje izjava ministra zdravlja dr Budimira Šegrta da "iz nadležnih državnih organa nije eksplicitno rečeno da li ti doktori mogu da rade ili trebaju da budu suspendovani, jer su sva tumačenja bila takva da niko iz toga nije mogao pročitati” (kako je objavljeno na internet stranici Ministarstva zdravlja).

"Odredba važećeg Zakona je sasvim jasna, nedvosmislena, i poslodavac, pretpostavljamo direktor Bolnice, morao ju je u ovom slučaju primijeniti čim je bio obaviješten o pokretanju krivičnog postupka. Danas smo uputili pismo (u prilogu) predsjedniku Vlade i ministru zdravlja i ministarki rada i socijalnog staranja izražavajući protest i zahtijevajući urgentnu primjenu zakona i izvinjenje očevima. U tom smislu se pridružujemo apelu NVO Krug života i Roditelji da se hitno suspenduju sve osobe protiv kojih je pokrenut krivični postupak. Zahtijevamo i da se sankcionišu nadležni za to što ih do danas nisu suspendovali", dodaje se u saopštenju.

U HRA smatraju da bi bilo primjereno da nadležni ministar uputi izvinjenje očevima i ostalim građanima i građankama zbog "očiglednog propusta u primjeni zakona, koji je doveo do toga da građani štrajkuju na ulici od 10. novembra".

Preporučujemo za Vas