Državi trojka za zaštitu zdravlja ljudi

Crna Gora mora da učini više da sprovede strategiju za sprečavanje zloupotrebe droga
107 pregleda 1 komentar(a)
Narkomanija, droga,, zavisnost, špric, Foto: Flickr
Narkomanija, droga,, zavisnost, špric, Foto: Flickr
Ažurirano: 13.11.2015. 07:01h

Promocija javnog zdravlja radi prevencije bolesti i implementacija elektronskog zdravstva ne sprovode se dovoljno, a potrebno je više promovisati i dobrovoljno davalaštvo krvi, piše u Izvještaju Evropske komisije (EK) o napretku Crne Gore.

U nalazima i preporukama za poglavlje 28 - Zaštita potrošača i zdravlja, navodi se da je Crna Gora “umjereno pripremljena” za zdravstvenu i zaštitu potrošača i da je, iako je bilo “nekog napretka u ovoj oblasti”, potrebno značajno usklađivanje zakonodavstva, kako bi se ispunili EU standardi i kvaliteti.

To, praktično, znači da je država ocijenjena trojkom, s obzirom da je EK koristila metodologiju prema kojoj su za opis trenutnog stanja u odnosu na standarde EU korišćeni termini “u ranoj fazi, određeni nivo pripremljenosti, umjereno pripremljena, dobar nivo pripremljenosti i napredan nivo pripremljenosti”.

“U narednoj godini Crna Gora bi trebalo posebno da učini više da se poboljša promocija zdravlja, prevencija i postigne održivo poboljšanje u sigurnosti pacijenata i kvaliteta zdravstvene zaštite”, piše u Izvještaju.

Navodi se da je smrt novorođene bebe i infekcija u bjelopoljskoj bolnici dovela do ostavke ministra zdravlja i demonstracija za bolje upravljanje i transparentnost u zdravstvu.

U preporukama stoji i da treba obezbijediti održivo finansiranje usluga u oblasti HIV/AIDS i poboljšati kapacitete za pružanje psihosocijalne podrške i pomoći pacijentima sa hroničnim bolestima.

Crna Gora mora da učini više da sprovede nacionalnu strategiju za sprečavanje zloupotrebe droga, posebno među mladima, a civilno društvo treba da se aktivno uključi u rad Nacionalnog savjeta za prevenciju narkomanije.

U Izvještaju o napretku piše da je otvoren novi Zavod za transfuziju krvi, ali da još nije u potunosti funkcionalan.

“Crna Gora mora uskladiti svoje zakonodavstvo sa pravnim tekovinama EU o supstanci ljudskog porijekla i treba da se obezbijede adekvatni kapaciteti za sprovođenje i primjenu zakona koji pokrivaju krv, tkiva, ćelije i organe”.

Preporuka je da treba poboljšati mehanizme za sprovođenje prava pacijenata u prekograničnoj zdravstvenoj zaštiti i podizati svijest o tome, jer smo, kada je riječ o toj oblasti, još u ranoj fazi.

EK konstatuje da su sprovedene aktivnosti na informisanju romske populacije o njihovom pravu na zdravstvenu zaštitu i da je u julu usvojen Akcioni plan za poboljšanje kvalitet zaštite mentalnog zdravlja.

Bonus video: