Popović: Uzimaju narodu, a ne od tajkuna

"Simptomatično je što su se povećale stope poreza na garaže, pomoćne objekte, podrume i garažna mjesta", kaže Popovićeva
85 pregleda 4 komentar(a)
Zdenka Popović (Novine)
Zdenka Popović (Novine)
Ažurirano: 12.11.2015. 18:19h

Odbornica Demokrata Zdenka Popović ocijenila je da Glavni grad izmjenama i dopunama Odluke o porezu na nepokretnost, direktno "udara" na obične građane koji imaju samo jedan stan, dok krupni kapital oslobađa poreskih opterećenja.

Popovićeva je objasnila da iz Glavnog grada to čine kako bi nadomjestili gubitak velikih sredstava koja plaćaju veliki investitori na račun naknade za komunalno opremanje, a koji to neće činiti od 2020. godine, jer se Zakonom o porezu na nepokretnost ta naknada tada ukida.

Ona je istakla da je simptomatično što su se povećale stope poreza na garaže, pomoćne objekte, podrume i garažna mjesta, tako da je sad stopa poreza na podrum i garažno mjesto 0,25 i "nešto malo je niža od poreza na stan".

Popovićeva je istakla da će amandmanom tražiti da se iz predloga odluke izbaci dio koji se odnosi na plaćanje poreske stope od 0,25 odsto za neplodno zemljište, “krš i kamenjar”, koje vlasnici ne mogu ni da valorizuju ni da prodaju.

Sekretar za finansije Miomir Jakšić je odgovorio da je osnovni razlog zbog kojeg su stopu za neplodno zemljište 'digli' na 0,25, jer je to donja granica koju je odredio Zakon o porezu na nepokretnosti sa kojim su uskladili odluku.

Penzioner Slavko Kalezić zamjerio je da mora da plaća porez na podrum, navodeći da Glavni grad donosi nezakonite odluke. “Uzimate od naroda novac... Zašto ne uzmete dio kolača kojeg uzimaju 'skorojevići', biznismeni... Zašto ne zavučete njima ruku u džep i objelodanite ko ne plaća porez”, kazao je Kalezić.

Vladimir Vujović (Demokrate) je najviše zamjerki imao što će ukoliko odluka ostane ovakva poreski obveznik za sve ono gdje ne stanuje plaćati sekundarni porez.

"Djeca koja žive u kući rođenog roditelja će morati da plate sekundarni porez. Vjerujem da danas nemate nijednog funkcionera koji to pravno nije riješio... Riješili su taj problem na štetu države, da ne bi plaćali porez", kazao je Vujović.

Predrag Bracović iz preduzeća "Higijena" je kazao da će mnoga preduzeća poći u stečaj, jer iz tekućih prihoda neće moći da plaćaju veliki porez, kojim je za građevinsko zemljište koje nije privedeno namjeni u skladu sa planskim dokumentom, utvrđena poreska stopa uvećava se 150 dosto.

Direktor Uprave lokalnih javnih prihoda Borislav Marić je kazao da obveznike mogu osloboditi plaćanja poreza na podrume i slično, ukoliko oni koji su to tražili, nađu pravni osnov za to. Poreske stope su, tvrdi povećali samo onoliko koliko ih je zakon 'prisilio', navodeći da su ove godine naplatili porez za milion i po više nego prethodne.

Bonus video: