Bratimljenje Berana sa makenodskom opštinom Staro Nagoričane

Gradonaćelnik Berana je u izjavi za makedonske medije istakao da je uvjeren da ova saradnja neće biti puka formalnost i da će se, imajući u vidu ukupnu privrednu sliku Berana i Staro Nagoričana, stvoriti uslovi sa saradnju u oblasti vjerskog turizma, kulture, kao i privrede
68 pregleda 1 komentar(a)
Dragoslav Šćekić i Goran Kiković u Staro NAgoričanu, Foto: Tufik Softić
Dragoslav Šćekić i Goran Kiković u Staro NAgoričanu, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 12.11.2015. 16:09h

Predsjednici opštine i lokalnog parlamenta Dragoslav Šćekić I Goran Kiković potpisali su u Makedoniji sporazum o bratimljenju sa opštinom Staro Nagoričane.

Gradonaćelnik Berana je u izjavi za makedonske medije istakao da je uvjeren da ova saradnja neće biti puka formalnost i da će se, imajući u vidu ukupnu privrednu sliku Berana i Staro Nagoričana, stvoriti uslovi sa saradnju u oblasti vjerskog turizma, kulture, kao i privrede.

Svečanoj sjednici na kojoj je potpisan sporazum prisustvovali su I predstavnici Vlade Republike Makedonije i gosti iz ostalih pobratimskih opština.

Saradnja opština Berane i Staro Nagoričane inicirana je sa makedonske strane, nakon čega su usvojene odluke o uspostavljanju pobratimskih odnosa na sjednicama lokalnih parlamenata u obje opštine.

Staro Nagoričane se nalazi pored Kumanova i jedina je opština sa srpskom većinom u Makedoniji. Na području ove opštine se nalazi nekoliko značajnih kulturno-istorijskih spomenika kao što su crkva Svetog Đorđa iz 14. vijeka, spomenik Zebrnjak posvećen Kumanovskoj bici, kao i muzej ASNOM-a na kome su postavljeni temelji nove makedonske države.

Bonus video: