Žabljačani dobili svoj medij: Prvi dvobroj "Glasa Žabljaka" besplatan

Cilj je pokretanje lokalnog glasila, koji je jedan od najvećih kulturnih iskoraka ove sredine. U njemu će biti prostora za tekstove žabljačkih intelektualaca, afirmisanih novinara, istoričara, književnih stvaralaca, političkih prvaka, privrednika...
315 pregleda 3 komentar(a)
Glas Žabljaka
Glas Žabljaka
Ažurirano: 12.11.2015. 13:42h

Prvi put od nastanka, Žabljak je dobio svoj medij. Izašao je prvi dvobroj časopisa "Glas Žabljaka", besplatan primjerak, čiji je osnivač Izdavačko preduzeće "Novograf" iz Podgorice.

Časopis je izazvao veliko interesovanje u gradu pod Durmitorom ali i šire.

Na naslovnici prvog broja sažet je koncept časopisa - sve o durmitorskom kraju kroz život grada, prirodu, istoriju, etnologiju, o znamenitim ličnostima, turizmu, sportu.

"Zadatak časopisa je da afirmiše durmitorsko područje koje je, kao i druga područja, naročito na sjeveru Crne Gore, ostalo bez stanovnika, gdje se gase privredni subjekti, škole zatvaraju, a sa narodom odlazi narodna leksika svih slojeva i toponimska u svim segmentima. Cilj je pokretanje lokalnog glasila, koji je jedan od najvećih kulturnih iskoraka ove sredine. U njemu će biti prostora za tekstove žabljačkih intelektualaca, afirmisanih novinara, istoričara, književnih stvaralaca, političkih prvaka, privrednika... Osnovna misao časopisa počiva na zaštiti prirodnog, kulturno-istgorijskog, etnografskog bogatstva, turističkog, privrednog i konačno ljudskog blaga kako bi se crnogorska i šira javnost upoznali sa svim vrijednostima durmitorskog područja. Cilj je i da doprinesemo da se Žabljak gradi i izgradi kroz savremenu strategiju, u skladu sa prirodom, razvijanjem visokog turizma, adekvatnog ugostiteljstva, reanimacijom sela i seoskog turizma. Još intenzivniji sportski život. Biće prostoraza bogatu prošlost i sjećanje na slavne pretke koji su svojim djelom trasirali današnji život na Žabljaku", kazao je "Vijestima" glavni i odgovorni urednik časopisa Dragutin Budo Novosel.

O vijesti sa razglasa do "Četke"

"Početkom 60-tih godina prošlog vijeka na sjednici političkog aktiva Opštine Žabljak, kojoj su prisustvovali predstavnici republičkih institucija Andro Mugoša, Milan Vukasović i Spasoje Šarac, u cilju što boljeg informisanja sa radom lokalnih organa, privrede, prosvete ali i života građana zaključeno je da se pokrene opštinski bilten i nabavi razglasna stanica preko kojih će se stanovništvo informisati o radu i događajima na Žabljaku i selima. Ovo u toliko prije što je štampa neredovno i sa zakašnjenjem dolazila naročito zimi. Bilten pisan šapilografom izašao je nekoliko puta mjesečno i prestao prije administrativnog konstituisanja.

Razglas je trajao gotovo dvije decenije. Iz prostorije Centra za kulturu sa zvučnika postavljenih na stubovima gradske rasvjete svih tih godina čula su se saopštenja o problematici stanovništva kako u gradu tako i na selu, najave o kulturnim i sportskim događajima koji su bili ili slijede ali i drugo poput najave termina organizovanog otkupa stoke.

Sa zamiranjem razglasa počinje izlaziti „Soa nebeska“, revija koju je izdavao NP „Durmitor", kazao je "Vijestima“ Mile Stijepović i dodao da je privi glasnik nakon Drugog svjetskog rata bio humoristički časopis „Četka“, čiji je glavni i odgovorni urednik bio poznati književnik Dušan Baranin.

Bonus video: