Sve više gladnih: Nikšiću neophodna narodna kuhinja

Prema podacima Crvenog krsta Nikšić, tokom prošle godine pomoć u hrani i sredstvima za higijenu dobilo je 720 porodica, a Centar za socijalni rad u novembru je izdvojio 360 hiljada eura za materijalna davanja korisnika iz tog grada
1033 pregleda 1 komentar(a)
Objekat u kojem će se nalaziti narodna kuhinja, Foto: Svetlana Mandić
Objekat u kojem će se nalaziti narodna kuhinja, Foto: Svetlana Mandić

Krajem maja u Nikšiću bi sa radom trebalo da počne narodna kuhinja u kojoj bi se spremao topli obrok za 200 najugroženijih porodica. Kuhinju otvara „Izvor života“, a prostor koji se nalazi u zgradi Mjesne zajednice Centar II je toj NVO na privremeno korišćenje ustupila Opština na period od jedne godine, uz mogućnost produženja vremena korišćenja do pet godina.

„Očito je da je Narodna kuhinja potrebna Nikšiću”, kazala je predsjednica „Izvora života“ Konstantina Maraš.

Da je tako, potvrđuju i podaci Centra za socijalni rad i Crvenog krsta.

Na osnovu podataka za novembar 2018. godine Centar, odnosno Ministarstvo rada i socijalnog staranja, je za taj mjesec izdvojilo skoro 360,8 hiljada eura za materijalna davanja korisnika iz Nikšića. Tako je za 1.385 porodica, sa ukupno 4.402 člana, za materijalno obezbjeđenje porodice (MOP) izdvojeno blizu 126,9 hiljada eura, dok je približno istu sumu (127,4 hiljade) dobilo 1.885 korisnika na ime dodatka za njegu i pomoć.

Nešto preko 55,6 hiljada eura je u novembru primilo 2.127 djece, dok je za ličnu invalidninu 283 osobe izdvojena 51,1 hiljada.

Prema riječima Ane Macanović, sekretarke opštinske organizacije CK, tokom prošle godine pomoć u hrani i sredstvima za higijenu dobilo je 720 porodica, dok je njemačka organizacija Adra obezbijedila 500 novogodišnjih paketića za djecu sa ruralnog područja opštine.

“Porodica Glendžo donirala je pomoć u hrani za 120 porodica, pivara „Trebjesa“ za 100 porodica, od pomoći sakupljene tokom dvije sabirne akcije pomoć je dobilo 380 porodica, 120 romskih porodica dobilo je pomoć u hrani i higijeni, a tokom čitave godine svakodnevno smo dijelili polovnu odjeću i obuću prvenstveno romskim porodicama”, kazala je Macanović.

Iz narodne kuhinje u Podgorici

Spisak korisnika kuhinje biće napravljen u saradnji sa CK i Centrom za socijalni rad.

“Nemamo podatke o broju novih korisnika u 2018. godini, ali upoređivanjem novih korisnika i starih koji su ukinuti, dolazi se do podatka da je broj novih korisnika od ukupnog broja oko 20 odsto. Imajući u vidu broj korisnika, smatramo da je opravdano i korisno otvaranje narodne kuhinje u Nikšiću”, kazao je Lazar Maltez, rukovodilac službe za materijalna davanja i pravne poslove u Centru za socijalni rad.

Maraševa je kazala de će uskoro početi adaptacija objekta, a radovi će koštati oko osam hiljada eura. Što se opreme tiče skoro sve smo nabavili, zahvaljujući privrednicima Nikšića i nekim ministarstvima.

Očekujemo da prvi obroci budu spremljeni krajem maja“, kazala je predsjednica „Izvora života“, Konstantina Maraš.

Ideja o otvaranju narodne kuhinje, prema njenim riječima, postoji odavno, a sada su se stekli uslovi da ista i zaživi. Za pomoć su, istakla je Maraš, zainteresovani brojni privrednici iz grada pod Trebjesom što joj, kako je kazala, daje nadu da će kuhinja opstati i biti otvorena sve dok za njom bude bilo potrebe.

„Ove kuhinje se otvaraju svuda po svijetu, u mnogim razvijenim zemljama, tako da ni mi nijesmo ništa drugačiji po tom pitanju, iako bih voljela da jesmo. Vjerujem da će se vremenom smanjiti broj korisnika, a onda će prestati da postoji i potreba za narodnom kuhinjom. Njena održivost je zamišljena po principu kuhinja u Bosni I Hercegovini koje traju već 15 godina - radnici će biti isplaćivani iz projekta, a privrednici će izdvajati određeni novčani iznos, po njihovom izboru, za održivost kuhinje”, objasnila je Maraš.

Pored nje u kuhinji bi bili zaposleni menadžer, kuvar, pomoćni kuvar i higijeničarka. U kuhinji bi se svakog dana, osim nedjeljom, spremao po jedan topli obrok koji bi korisnici dobijali u kuhinji, a samo u izuzetnim slučajevima isti bi bio dostavljan.

Centar je za MOP tokom 2017. izdvojio nešto više od 1,3 miliona eura, a vodeći se podacima za novembar ta cifra će za prošlu godinu biti preko 1,5 miliona. U decembru 2017. registrovano je 1.358 porodica sa 4.312 članova korisnika MOP-a, što je za 27 porodica, odnosno 90 članova, manje u odnosu na novembar prošle godine.

Loša iskustva sa kuhinjom iz 1996. godine

U Nikšiću je 1996. godine u restoranu “Jadran” otvorena narodna kuhinja, ali je nakon nekoliko mjeseci zatvorena.

“Opštinska organizaija CK nije imala baš lijepo iskustvo kad su u pitanju narodne kuhinje. Projekat je i tada zamišljen na sličan način, ali nije mnogo trajao. Broj korisnika je tokom tih par mjeseci, koliko je narodna kuhinja funkcionisala, opadao dok nijesu skroz prestali sa korišćenjm. Nadamo se da će ovaj projekat u ovom vremenu imati drugačiji tok jer je njegova postojanost i potreba više nego postojana. Naša opštinska organizacija će svakako u skladu sa svojim mogućnostima i kapacitetima pomoći rad iste”, poručila je Macanović.

I Konstantina Maraš jedini “strah” da narodna kuhinja ne bude dugo trajala ima zbog broja korisnika.

“Bez obzira što je evidentno da je postojanje ovakve kuhinje potrebno, bojim se da ljudi neće dolaziti zbog nazovi sramote da im se ne priča da uzimaju hranu”.

Bonus video: