Nikšić: Mladi nezadovoljni mogućnostima koje im grad nudi

Pomenutim anketiranjem završen je sedmomjesečni projekat “Omladinski aktivista za aktivnije društvo”, u sklopu koga je kroz tri dvodnevna treninga obučeno deset omladinaca
157 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 12.11.2015. 12:46h

Anketa koju je uradio Omladinski klub Nikšić pokazala je da skoro dvije trećine ispitanika, od njih 500, uzrasta od 15 do 30. godina, nije zadovoljno mogućnostima koje im grad pod Trebjesom nudi.

Prema riječima Miroslava Stanišića, predsjednika Omladinskog kluba, anketiranje je pokazalo da se omladinska politika u Nikšiću mora mijenjati u smjeru koji najviše odgovara mladima.

“Mladi su kao glavne razloge nezadovoljstva naveli nezaposlenost i lošu ekonomsku situaciju, koja za sobom povlači i neke druge probleme, kao što su alkohol, droga, kockanje. U velikoj mjeri je istaknuto da su i nedostatak kulturnih programa, neinformisanost mladih i loše obrazovanje zastupljeni u velikoj mjeri”, istakao je Stanišić.

Pozitivno je to, kazao je Stanišić na konferenciji za novinare, što je preko 75 odsto ispitanika zainteresovano za neki vid neformalnog učenja smatrajući da na taj način mogu uticati na nepovoljni položaj mladih u društvu, kako bi usled većih znanja bili konkurentniji na tržištu rada.

Marija Zeković, koordinatorka projekta, kazala je da je anketiranje pokazalo da mladi slobodno vrijeme uglavnom provode sa društvom na raznim okupljanjima, kod kuće uz internet ili TV. Samo mali broj njih je odgovorio da prati kulturna dešavanja u gradu pod Trebjesom.

“Mogući razlog za ovakvo stanje je i to što mladi smatraju da u Nikšiću fali veća ponuda sportskih sadržaja i kulturnih dešavanja koji će biti besplatni ili po niskoj cijeni, jer socijalni standard utiče da i pored želje mnogi mladi ne koriste neki od sadržaja koji već postoje”, istakla je Zeković.

Prema njenim riječima veliku pomoć rješavanju problema mladih daće omlasinski aktivisti, zanimanje čije se usvajanje od nadležnih organa uskoro očekuje, a za koje će biti organizovane i obuke.

Pomenutim anketiranjem završen je sedmomjesečni projekat “Omladinski aktivista za aktivnije društvo”, u sklopu koga je kroz tri dvodnevna treninga obučeno deset omladinaca.

“U narednom period planiramo da osnujemo Društveni centar za koji smo već počeli sa prikupljanjem potrebnog inventara i literature, a u procesu smo formiranja i servisa za podršku mladima iz oblasti vršnjačkog nasilja u vezama. Potrebni su nam volonteri iz oblasti psihologije, sociologije, socijalnog rada i drugih srodnih zanimanja, koji će voditi taj servis i uticati da se ova negativna pojava smanji i suzbije na što manju moguću mjeru”, kazao je Stanišić.

Galerija

Bonus video: