Obilježen Dan primirja u Prvom svjetskom ratu: Poruka mira nije prevaziđena

Na spomenik rodoljubima iz Prvog svjetskog rata na Savini vijence su položili predstavici Opštine, konzul Republike Srbije u Herceg Novom Zoran Dojčinović , predstavnici SPC i nevladinih organizacija
85 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 11.11.2015. 15:11h

Dan primirja u Prvom svjetskom ratu obilježen je danas u Herceg Novom. Na grob francuskih vojnika iz vremena Napoleonove vladavine ilirskim provincijama, kod crkve Sv. Ilije na Žvinjama vijenac su položila je predsjednica Opštine Herceg Novi Nataša Aćimović, otpravnik poslova Francuske ambasade i direktor Francuskog instituta u Podgorici Žan Žak Forte i članovi NVO Avenir .

Na današnji dan 1918. godine sile Antante u Francuskoj potpisale su primirje sa Njemačkom, čime je okončan Prvi svjetski rat, a naši krajevi oslobođeni viševjekovne okupacije.

“Sjećanjem na sve žrtve ratova širom svijeta i odavanjem dužnog poštovanja polaganjem cvijeća i vijenaca, na simboličan način izražavamo zahvalnost za ono što su naši preci učinili za naše bolje sjutra. Našim susretom ovdje svake godine na ovaj dan, nastavljamo da dokazujemo da je mir i dostojanstven odnos prema, ne tako davnoj prošlosti i istoriji kao učiteljici života, nešto najvrijednije iz čega moramo da crpimo snagu za put naprijed “, kazala je predsjednica Aćimović.

“Poruka mira nije ni prevaziđena ni beskorisna, a mir i sloboda su mogući jedino ako se svi staraju o tome”, kazao je Žan Žak Forte.

Članovi NVO Avenir-Udruženja prijatelja francuskog jezika i kulture izveli su prigodan program.

Na spomenik rodoljubima iz Prvog svjetskog rata na Savini vijence su položili predstavici Opštine, konzul Republike Srbije u Herceg Novom Zoran Dojčinović , predstavnici SPC i nevladinih organizacija.

Galerija

Bonus video: