Inspektori ne znaju da fekalije idu u Moraču

Iz “Vodovoda” tvrde da otpadne vode odlaze u kolektor, građani tvrde direktno u Moraču
61 pregleda 10 komentar(a)
fekalije, Dječija bolnica, Foto: Privatna arhiva
fekalije, Dječija bolnica, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 11.11.2015. 06:47h

Iz Uprave za inspekcijske poslove saopšteno je da će problem ispuštanja otpadnih voda u Moraču u blizini Instituta za bolesti djece, odnosno Dječje bolnice u Podgorici, biti ispitan.

„Do sada Uprava nije imala saznanja da se fekalije ispuštaju direktno u Moraču. Međutim, na osnovu informacija koje ste nam dostavili inspektor za vode će u najskorijem roku izvršiti inspekcijski nadzor i preduzeti mjere u okviru svojih nadležnosti“, saopšteno je iz PR službe Uprave za inspekcijske poslove.

Upravi za inspekcijske poslove poznato je da se iza Dječije bolnice prazne cisterne u reviziono okno kolektora fekalne kanalizacije, koje vodi do postrojenja za tretman otpadnih voda.

Iz preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ je ponovljeno da tvrdnje o ispušanju otpadnih voda direktno u Moraču nisu tačne, te da se one ispuštaju „direktno i isključivo u cjevovod“, odnosno glavni kolektor fekalne kanalizacije.

Mještanka naselja kod Krivog mosta, Nataša Ćuković tvrdi da se ispuštanje otpadnih voda na lokaciji iza Instituta za bolesti djece ne obavlja na način koji je saopšten iz preduzeća „Vodovod i kanalizacija“.

„Cijev uopšte ne ide u kolektor. Tačno se vidi da se ispušta u cijev koja ide direktno u Moraču“, naglasila je Ćuković.

Ona napominje i da jedino rješenje nije gradnja kolektora, kako to tvrde iz „Vodovoda i kanalizacije“. Ćuković predlaže da se ne čeka izgradnja kolektora, već da se fekalije izbacaju van grada.

Lokacija iza Instituta je jedino mjesto na teritoriji glavnog grada gdje se na ovaj način ispuštaju fekalije, a Skupština etažnih vlasnika stambenih zgrada u Ulici Arsenija Boljevića, početkom ovog mjeseca pokrenula je potpisivanje peticije za zabranu odlaganja otpada direktno u Moraču.

„Mi ćemo se ponovo okupiti jer ne možemo da funkcionišemo“, kazala je Nataša Ćuković.

Na suprotnoj obali Morače, pored Krivog mosta zbog kvara na jednom od četiri zatvarača na interventnom ispustu, sredinom oktobra, više od 15 dana tekle su otpadne vode direktno u Moraču, na šta nadležne inspekcije nisu reagovale.

Bonus video: