Ko ne ispita vodu, plaća od 5 do 20 hiljada eura

Nadležni tvrde da je osnov za donošenje ovog zakona sadržan u Ustavu, kojim je propisano da država štiti potrošača
60 pregleda 1 komentar(a)
Mareza, poplave, Foto: Arhiva "Vijesti"
Mareza, poplave, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.11.2015. 17:50h

Kazne od 5 do 20 hiljada eura propisane su za lokalne vodovode, ako najmanje jednom godišnje na izvorištima ne ispitaju hemijske, mikrobiološke i vrijednosne parametre i ne uspostave sistem samokontrole (HACCP).

To piše u prvom nacrtu zakona o vodi za ljudsku upotrebu, koji je pripremilo Ministarstvo zdravlja.

Iste kazne predviđene su i za preduzeća koja pune vode u boce i kontejnere radi prodaje ako u sklopu HACCP ne donesu plan i sprovede uzorkovanje sa učestalošću ispitivanja vrijednosti parametara.

U Nacrtu piše da je voda za ljudsku upotrebu zdrava i čista ako ne sadrži bilo koje mikroorganizme, parazite ili supstance koje bi u broju ili koncentraciji mogle da predstavljaju opasnost za zdravlje ljudi.

Voda ne smije da sadrži štetne materije, prelazi vrijednost parametara, a mora da ispunjava minimalne vrijednosti u pogledu mikrobioloških, hemijskih ili indikatorskih parametara.

Nadležni tvrde da je osnov za donošenje ovog zakona sadržan u Ustavu, kojim je propisano da država štiti potrošača, kao i da su zabranjene radnje kojima se narušava njihovo zdravlje, bezbjednost i privatnost.

Nacrt zakona predviđa i da Ministarstvo obrazuje posebnu komisiju kao stručno savjetodavno tijelo koja bi predlagala mjere, preporuke i uputstva za obezbjeđenje zdravstvene ispravnosti vode.

Mandat komisije trajao bi pet godine i činili bi je predstavnici tog resora, Instituta za javno zdravlje, ovlašćenih laboratorija za ispitivanje vode, inspekcijskih i organa državne uprave.

Bonus video: