Svako peto dijete u Crnoj Gori izloženo vršnjačkom nasilju

Ministar prosvjete Damir Šehović je najavio formiranje radne grupe sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Upravom policije na temu zaštite škola od vandalizama i neprihvatljivog ponašanja
310 pregleda 2 komentar(a)
vršnjačko nasilje konverencija, Foto: Mpr.gov.me
vršnjačko nasilje konverencija, Foto: Mpr.gov.me
Ažurirano: 26.11.2018. 18:27h

Svako peto dijete u crnogorskim školama imalo je neki vid konflikta, uglavnom verbalnog, pokazalo je istraživanje Ministarstva prosvjete i Udruženja "Roditelji".

Iako je taj rezultat znatno bolji od rezultata istraživanja iz 2006, prema kojem se svako drugo dijete suočavalo sa vršnjačkim nasiljem, situacija je, prema riječima ministra prosvjete Damira Šehovića, i dalje zabrinjavajuća.

"Ubjedljivo najveći dio konflikata odnosi na verbalne konflikte ili socijalnu izlolaciju, što zapravo znači da ih je mnogo teže identifikovati od samog fizičkog nasilja, a to pred čitavo društvo postavlja poseban izazov. Dodatno, ti verbalni konflikti odnosili se najčešće na fizičke karakteristik", rekao je on na Konferenciji o vršnjačkom nasilju.

Prema riječima Šehovića, to znači da crnogorsko društvo mora još jednom da preispita svoj odnos prema djeci.

"Vrijeđanje drugova u školi ili van nje zbog fizičkih karakteristika ili pak rješavanje konflikta fizičkim obračunima ne smijemo da im nudimo kao opciju u toku odrastanja. Od samog porodičnog okruženja, pa do škole, naš primjer mora da im poručuje da je takvo ponašanje ispod nivoa svakog mislećeg, ispunjenog i ostvarenog pojedinca. A da je agresija, po pravilu, izraz nemoći", rekao je on.

Šehović smatra da djeca i ne slušaju šta im se priča, već da uče posmatrajući postupke odraslih.

"Ona su uvijek naš odraz. Ne samo roditelja, već čitavog društva", kazao je on.

Ministar prosvjete je najavio formiranje radne grupe sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Upravom policije na temu zaštite škola od vandalizama i neprihvatljivog ponašanja.

Rezultati rada te grupe biće predstavljeni za najviše dva mjeseca.

Šehović je najavio i da će više pažnje biti posvećeno ozbiljnijoj evidenciji slučajeva nasilja, ali dodaje da obrazovni sistem jako malo može sam da učini i očekuje saradnju i porodica i drugin institucija.

Bonus video: