Rambo Amadeus: Bez djece kuća je pusta

Direktor Centra za socijalni rad Blaženko Jančić je naglasio da odrastanje u hraniteljskim porodicama pozitivno utiče na živote djece koja ne mogu da žive u njihovim biološkim porodicama
60 pregleda 6 komentar(a)
Svako dijete treba porodicu, Foto: Slavica Kosić
Svako dijete treba porodicu, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 10.11.2015. 14:44h

U okviru nastavka kampanje “Svako dijete treba porodicu” danas je u Herceg Novom Centar za socijalni rad organizovao Dan otvorenih vrata.

Kampanja „Svako dijete treba porodicu”, koju su u septembru 2013. započeli Vlada Crne Gore, UNICEF i EU, ima za cilj povećanje broja hranitelja i omogućavanje svakom djetetu u Crnoj Gori da raste u bezbjednom i toplom porodičnom okruženju.

Koordinatorka programa u UNICEFu u Crnoj Gori Ana Zec je istakla je da je “korist koju od od hraniteljstva imaju djeca, porodice i zajednica nemjerljiva”, pojašnjavajući da “napuštanje ili odvajanje djece od roditelja predstavlja traumatično iskustvo, a život u instituciji, pored najbolje brige i njege, nije podsticajna sredina za razvoj djeteta i ostavlja trajne negativne posljedice.”.

Djeca koja su u ranom djetinjstvu smještena u institucije izložena su riziku od zaostajanja u psihološkom, emotivnom i fizičkom razvoju, što se jedino može nadomjestiti njegom u toplom porodičnom okruženju.

“Imajući to u vidu Crna Gora je unijela u zakon zabranu smještanja djece do tri godine u institucije”, istakla je Zeci . Ona je kazala i da je hraniteljstvo i ekonomski efikasnije rješenje, jer je tri puta jeftinije od smještaja djece u institucije.

Ambasador dobre volje UNICEF-a Crne Gore Antonije Pušić alias Rambo Amadeus je primjetio da “ima porodica koje ne zaslužuju djecu, ali i onih koji ih ne mogu imati” i da je tužno tamo gdje nema djece jer je kuća pusta” . On je kazao da zainteresovane porodice ne bi trebalo da zaziru od hraniteljstva plašeći se materijalnih prepreka, jer su se institucije pobrinule da to porodicama ne bude teret.

Direktor Centra za socijalni rad Blaženko Jančić je naglasio da odrastanje u hraniteljskim porodicama pozitivno utiče na živote djece koja ne mogu da žive u njihovim biološkim porodicama.

“Herceg Novi ima posebno mjesto u ovom sistemu jer se na njenom području nalazi jedina institucija u Crnoj Gori za smještaj djece bez roditeljskog staranja - Dječiji dom „Mladost“ u Bijeloj”, kazala je redsjednica Opštine Nataša Aćimović .

“Ovakve kampanje omogućavaju da sistemi socijalnog staranja budu dobro organizovani, da kasnije dobro funkcionišu i da porodice koje žele da pod svoje okrilje prime djecu, budu potpuno spremne za takav korak”, kazala je Aćimović.

Predstavnice Centra za socijalni rad objasnile su kako se može postati hraniteljska porodica. Uzb konstataciju da su “ljubav i porodica djeci najneophodniji”, Jelena Đonović je naglasila da u toj plemenitoj nakani mora postojati jača podrđka društva i države.

Poruke o hraniteljstvu prenesene su i kroz dramsko-plesni performans “Ja sam Nada” autorke Sanje Garić, koji su izveli glumci Slavko Kalezić i Maja Stojanović, balerine iz Umjetničke škole “Vasa Pavić” plesale su na pjesmu Ane Štefok “Tebi, mama” sa novog TV spota kampanje “Svako dijete treba porodicu”.

Bonus video: