Vuković: Da li je ispitan kvalitet vazduha poslije bacanja suzavca?

“Vjerujem da će taj problem (zagađenje vazduha) biti sve izraženiji... Svjedoci smo da je grijanje na struju skupo, na drva takođe. Interes Glavnog grada je da se možda neko privredno društvo bavi tim poslom i krene u njegovo stvaranje”, kazao je Čađenović
69 pregleda 5 komentar(a)
DF Protesti, Foto: Boris Pejović
DF Protesti, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.11.2015. 14:00h

Odbornik Demokrata Vladimir Čađenović ocijenio je da bi, radi sprečavanja zagađenja vazduha, Glavni grad trebalo da nađe dugoročan način za obezbjeđenje toplotne energije za građane po povoljnim uslovima.

“Vjerujem da će taj problem (zagađenje vazduha) biti sve izraženiji... Svjedoci smo da je grijanje na struju skupo, na drva takođe. Interes Glavnog grada je da se možda neko privredno društvo bavi tim poslom i krene u njegovo stvaranje”, kazao je Čađenović na javnoj raspravi o Izvještaju o stanju životne sredine za teritoriju Podgorice od 2011. do 2014.godine.

Odbornik Mitar Vuković je pitao da li se neko bavio ispitivanjem vazduha u gradu nakon što je protest DF-a suzbijen korišćenjem velikih količina dimnih bombi i suzavca.

“Da li je neko ispitivao koliko je male djece te večeri udahnulo taj stravični otrov, koji je ispaljen da bi se suzbile demonstracije”, istakao je Vuković.

Javnoj raspravi su prisustvovala samo tri odbornika, predsjednik MZ Gorica i jedan sugrađanin.

Predsjednik MZ Gorica, Sveto Vukićević, naveo je da se na 300 metara od zgrade Ministarstva održivog razvoja nalazi “izvor zaraze”, jer građani više ne prave ni septičke jame nego direktno cijev iz kupatila izvedu na livadu.

“Tu je velika livada, pored same Ribnice koja je praktično jezero fekalija. Znate li šta to znači u strogom centru grada? Niko ništa ne preduzima”, istakao je Vukićević.

Vukićević je kazao da nadležni moraju odrediti lokaciju gdje će vlasnici kućnih ljubimaca šetati svoje pse, kako to ne bi činili na brdu Gorica, gdje borave i djeca.

“Tu nijesu samo mali kućni ljubimci... Tu su psi koji su teški 40 do 50 kilograma i zamislite takvog psa koji se susrijeće sa malom djecom. Koga možete da ubijedite da pas nije opasan kad priđe dejetetu od tri do pet godina”, kazao je on.

Vladimir Vujović (Demokrate) je istakao da će ta partija za program rada Skupštine Glavnog grada za narednu godinu predložiti teme koje se tiču stanja životne sredine u neposrednom okruženju Kombinata aluminijuma i vodoizvorišta Bolje sestre.

Njegov partijski kolega Mitar Vuković je ocijenio da bi u Izvještaju trebalo navesti da pored arheološkog lokaliteta Duklja postoji smetlište, te da sličnih otpada ima u Tuzima, Zeti, Kučima i drugim lokacijama.

Pomoćnica sekretara Sekretarijata za planiranje prostora i zaštitu životne sredine Lazarela Kalezić je kazala da Izvještaj ima ponuđeni obim i sadržaj i predstavlja pregled vremena od 2011.do 2011.godine gdje su, na osnovu nalaza, sumirali stanje.

“...Da nam to bude osnova da se malo pametnije i ozbiljnije ponašamo u budućnosti. Moramo vidjeti gdje smo sa rezultatima. Ima tu pomaka, ali ima i stvari koje ni mi ne znamo”, kazala je Kalezić.

Bonus video: