SŽK: Poslanicama i ministrima poslali razglednice

Iz SŽK su podsjetili da su, zajedno sa Centrom za ženska prava i SOS telefonom Nikšić, dostavili poslanicama predloge za uvođenje strožijih kažni za nasilnike, hitnih mjera zaštite za žrtve krivičnog djela nasilja u porodici, kao i uvođenje novog krivičnog djela – proganjanje
72 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.11.2015. 12:59h

Sigurna ženska kuća (SŽK) pozvala je nadležne institucije da primjenjuju Konvenciju Savjeta Evrope (SE) o sprječavanju i suzbijanju nasilja prema ženama i nasilja u porodici.

Ta nevladina organizacija poslala je danas poslanicama u crnogorskom parlamentu, ministrima u Vladi i njihovim saradnicima razglednice sa potpisima podrške građana predloženim zakonskim izmjenama za unaprjeđenje prava žena žrtava nasilja i primjenu Istanbulske konvencije.

Iz SŽK su podsjetili da su, zajedno sa Centrom za ženska prava i SOS telefonom Nikšić, dostavili poslanicama u crnogorskom parlamentu predloge za uvođenje strožijih kažni za nasilnike, hitnih mjera zaštite za žrtve krivičnog djela nasilja u porodici, kao i uvođenje novog krivičnog djela – proganjanje.

„Potpisi su prikupljeni na uličnim akcijama „Niko ne voli prazna obećanja“, koje je SŽK organizovala u predhodnom periodu. Osim razglednica sa potpisima, donosiocima odluka su poslate i razglednice sa porukama žena žrtava nasilja koje su pomoć zatražile SŽK“, kaže se u saopštenju te organizacije.

Kako je pojašnjeno, poruke upućene nadležnim institucijama odnose se na njihov doživljaj složenosti procedure prijavljivanja, nezadovoljstvo odgovorom države na nasilje, strah i sumnju da institucije neće spriječiti da se nasilje ponovi.

„Pozivamo sve nadležne institucije da primjenjuju Konvenciju SE o sprječavanju i suzbijanju nasilja prema ženama i nasilja u porodici, koja obavezuje Crnu Goru da preduzme neophodne zakonodavne i druge mjere kako bi se osigurala efikasnija i efektivnija zaštita žena žrtava nasilja u porodici“, navodi se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: