Aktivnosti za djecu: Najskuplji časovi tenisa, najjeftnije u školama plesa

Profesionalni fudbaleri često promovišu taj sport u školama fudbala
74 pregleda 1 komentar(a)
tenis, Foto: Arhiva "Vijesti"
tenis, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 09.11.2015. 16:07h

Porodični budžet roditelja opterećuju i privatne škole sporta ili plesa koje njihovi mališani pohađaju. Podaci Medicinskog fakulteta iz ove godine pokazuju da je svako četvrto dijete školskog uzrasta prekomjerno uhranjeno i da je fizička aktivnost neophodna za zdravlje.

Kristina Mihailović iz udruženja „Roditeji“ smatra da fizička aktivnost djece u osnovnim školama nije na zadovoljavajućem nivou.

„Barem ne u ranom školskom uzrastu. Od petog, šestog razreda jeste, ali do tada većina djece ne održava "prave" časove fizičkog vaspitanja, iako ih imaju u rasporedu. To se dešava jer ne mogu da koriste fiskulturne sale, s obzirom na to da ima puno đaka“, rekla je Mihailovićeva.

Zdrav život iziskuje i značajna finansijska sredstva, pa tako da bi djecu upisali u školu fudbala, košarke ili karatea, na mjesečnom nivou roditelji moraju izdvojiti od 25 do 35 eura. Suma se značajno povećava ako dodamo troškove opreme i takmičenja.

„Malo toga postoji kao sekcija u školi, kako je to nekada bilo. Čak i one koje se dešavaju u školama se sada plaćaju jer one prostor iznajmljuju različitim školicama. Sigurno da je to veliki izdatak za porodicu u zemlji u kojoj je prosječna zarada oko 470 eura, a potrošačka korpa skoro 900“, kazala je Mihailovićeva.

I pored visokih cijena, Podgoričani svoju djecu uključuju i u modernije sportske aktivnost, kao što je dječiji fitnes, za šta moraju izdvojiti 30 do 40 eura mjesečno. Plesne škole su među jeftinijima i mjesečna članarina košta 20 do 25 eura, a škole gimnastike za svoje usluge na mjesečnom nivou naplaćuju od 25 do 35 eura. Jedan od najskupljih sportova, koji je u posljednjem periodu popularniji nego ranije je tenis. Za dva časa nedeljno, roditelji na mjesečnom nivou izdvajaju do 40 eura, a za napredniju fazu neophodno je kupiti teniski reket i ostalu opremu što uopšte nije jeftino. Još ako vašim mališanima plaćate časove matematike, engleskog...to će značajno opteretiti budžet.

Bonus video: