Lazović i Ramaj će graditi u centru Budve

Naser Ramaj je trenutno vodeći graditelj u Budvi, koji je sa poslovnim partnerom Alenom Sijarićem kupio firmu “Alart centar” Leonida Lešniera
519 pregleda 31 komentar(a)
zgrada Budva, Foto: Vuk Lajović
zgrada Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 09.11.2015. 15:40h

Šef budvanskog parlamenta Boro Lazović gradiće stambeno-poslovni kompleks sa kosovskim biznismenom Naserom Ramajem.

Riječ je o trenutno vodećem graditelju u Budvi, koji je sa poslovnim partnerom Alenom Sijarićem kupio firmu “Alart centar” ukrajinskog biznismena Leonida Lešniera.

Lešnier je još 2012. zaključio ugovor sa Lazovićem i njegovim bratom Jovom Lazovićem o gradnji kompleksa na njihovoj atraktivnoj parceli od oko 6.000 kvadrata nedaleko od kompleksa “TQ Plaza”, na samo stotinjak metara od Staroga grada.

Svih proteklih godina Lazovići su, međutim, imali problema oko dobijanja građevinske dozvole, zbog nemogućnosti da kompletiraju parcelu, a potom i tužbe prvih komšija, porodice Slovinić.

Slovinići su na Upravnom sudu uspjeli da obore dozvolu Ministarstva održivog razvoja za gradnju kompleksa “Porto Budva” - dvije kule od 18 i 16 spratova.

Do preokreta dolazi početkom avgusta, kada su Ramaj i Sijarić zaključili ugovor sa Lazovićima o zajedničkoj grdnji, a potom kupili firmu od Ukrajinca.

Ugovor o zajedničkoj gradnji, po kojem su Lazovići lokalni partneri, a “Alart centar” investitor, ubilježen je 23. septembra u katastarsku evidenciju, čime je stavljeno opterećenje na zemljišni kompleks u centru Budve.

Da je došlo do promjene u vlasničkoj strukturi “Alart centar” potvrđuju i podaci u Centralnom registru privrednih subjekata, gdje se, umjesto Lešniera, kao osnivači sada navode budvanska firma “Nova gradnja”, vlasništvo Ramaja, i podgorička “MBA group” čiji je vlasnik Sijarić.

Ramaj je trenutno najozbiljniji graditelj u Budvi i završava najluksuzniju zgradu - jedanaestospratni poslovno-stambeni kompleks “Victoria residens”, tik uz “TQ Plaza”.

On je prije godinu i po izgradio i stambenu zgradu u naselju Potkošljun.

Lazovići su još prije godinu i po namjeravali da na pomenutoj parceli izgrade kondo hotel “Porto Budva”, dvije kule od 18 i 16 spratova, za šta je plaćeno oko 1,5 miliona eura na ime komunalija.

Tu namjeru zaustavili su Slovinići, odnosno Upravni sud.

Lazovići su potom, početkom marta, podnijeli zahtjev za izdavanje novih urbanističko-tehničkih uslova (UTU).

Pokrenuli su novu procedure za dobijnje građevinske dozvole, dostavivši zahtjev Sekretarijatu za prostorno planiranje i održivi razvoj, sa idejom da fazno grade stambeno-poslovni kompleks.

To je dovelo do erupcije nezadovoljstva Slovinića, koji su tražili da Opština ni po koju cijenu ne dozvoli gradnju veću od devet spratova, kako je i predviđeno važećim DUP-om “Budva centar”.

Uslijedio je i incident, kada je sredinom marta Goran Slovinić upao u kancelariju tadašnjeg gradonačelnika Lazara Rađenovića, negodujući da se Lazoviću dozvoli gradnja veća od propisane, zbog koje je i priveden u policiju.

Moraće da dobiju saglasnost i Slovinića

Prije početka gradnje, Lazovići će morati da pribave saglasnost svih komšija, uključujući i Sloviniće, s obzirom na to da se u okviru njihove urbanističke parcele nalaze ukupno četiri vlasničke parcele.

Lazovići su tokom sezone na svojoj parceli, gdje planiraju gradnju, otvorili privatni parking, koji je još u funkciji.

“Na urbanističkoj parceli, površine 6.106 kvadrata, predviđena je gradnja objekta ukupne bruto-građevinske površine od 27.480 kvadrata i površinom pod objektom od 3.668 kvadrata”, piše u u obrazloženju opštinskog Sekretarijata i dodaje da su UTU za gradnju devetospratnice izdali Lazoviću još krajem septembra 2011.

Prvobitnom građevinskom dozvolom, koju je izdalo Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Lazovići su planirali gradnju dvije građevinske cjeline - kule, koje je trebalo da budu povezane...

Planirano je da prva kula bude osamnaestospratnica, a druga šesnaestospratnica.

Ukupna bruto građevinska površina objekta bila je 38.540,70 kvadrata, uključujući nešto više od 10 hiljada kvadrata podzemnih garaža.

Bonus video: