Novinari CIN-a i RTCG nagrađeni

Specijalna priznanja za doprinos unapređenju istraživačkog novinarstva uručena novinarima na konferenciji u Bukureštu
365 pregleda 7 komentar(a)
Vladimir Otašević, Ana Komatina, Mirko Bošković, Foto: KAS Media Program
Vladimir Otašević, Ana Komatina, Mirko Bošković, Foto: KAS Media Program
Ažurirano: 09.11.2015. 06:56h

Specijalna priznanja za doprinos unapređenju istraživačkog novinarstva uručena su u Rumuniji novinarima Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) Ani Komatini i Vladimiru Otaševiću, i novinaru Javnog servisa RTCG Mirku Boškoviću.

Riječ je o priznanjima Centralno-evropske inicijative (Central European Initiative, CEI) i Organizacije za medije Jugoistočne Evrope (South East Europe Media Organisation, SEEMO) za 2015. godinu.

Komatina, Otašević i Bošković primili su priznanja u Bukureštu, koji je u četvrtak i petak bio domaćin međunarodne konferencije Organizacije za medije Jugoistočne Evrope.

Konferenciji je prisustvovalo na stotine novinara, urednika, vlasnika medija iz Rumunije i inostranstva, ali i istaknutih međunarodnih ličnosti kao što je Erhart Busek, bivši austrijski vicekancelar.

Glavna koordinatorka Centralno-evropske inicijative Barbara Fabro saopštila je da su Komatina i Otašević dobili priznanja zbog objaviljivanja niza relevantnih istraživanja, među kojim je i istraživanje o tajnim ugovorima o dvojnom državljanstvu između Crne Gore i Makedonije.

Dodala je da je Bošković pohvaljen za pokretanje istraživačkog programa “Mehanizam” na RTCG u martu, 2015, što je, kako je istakla "istorijski iskorak crnogorskog javnog servisa", i "prva javna kritika zvanične politike".

Pored novinara istraživača iz Crne Gore, glavna nagrada u kategoriji profesionalnih novinara uručena je Aleksandri Bogdani, istraživačkoj novinarki i urednici BIRN-a u Albaniji.

Glavna nagrada u kategoriji mladih profesionalnih novinara uručena je Nadji Burdi iz Ukrajine.

Fabro je kazala da su bili impresionirani hrabrošću novinarke Bogdani kojom je radila na serijalu o mreži koja je stotine albanskih muslimana regrutovala i slala u Siriju, gdje su se borili kao džihadisti.

Nadia Burdi iz Ukrajine je nagrađena kao perspektivan mladi novinar. Njeno nedavno istraživanje o nezakonito stečenoj i neprijavljenoj imovini zamjenika ministra unutrašnjih poslova Ukrajine rezultirala je ostavkama funkcionera. Bogdani i Burdi su nagrađene i novčano sa 4.000, odnosno 1.000 eura.

Pua među sedam svjetskih priča nedjelje u februaru

Međunarodne organizacije i ranije su cijenile rad novinara CIN-a CG.

Globalna mreža istraživačkog novinarstva (GIJN) u februaru ove godine prvu priču iz serijala “Dosije Vei Seng Pua” - "Crnogorski biznis šefa trijade" - izabrala je među sedam svjetskih priča nedjelje, među kojima se našlo i istraživanje BBC-a - Krv na prodaju: Indijsko ilegalno 'crveno tržište'.

CIN-CG je između ostalog objavio i istraživanja o optuživanom šverceru oružja - vlasniku fabrike oružja Tara iz Mojkovca, serijal “Dosije Brindizi” o novim epizodama šverca cigareta između Italije i Crne Gore, serijal “Narkobos” o imovini Darka Šarića i ljudima povezanim sa njim, serijal o seksualnom zlostavljanju djece “Zaglušujuća tišina”...

Novinar Mirko Bošković u svoje četiri emisije serijala “Mehanizam – obećana zemlja”, koje je nedavno emitovao Javni servis, do detalja je javno opisao koruptivnu šemu rasprodaje atraktivnog državnog zemljišta.

U emisiji “Mehanizam” otkriveni su i načini na koje lokalni moćnici preko drugih osoba postajali i vlasnici vrijednih državnih parcela, a Opštinama ostavljani milionski dugovi...

Bonus video: