"BEZ NEGATIVNIH UTICAJA NA BIODIVERZITET MORA"

Uprava za ugljovodonike: Seizmičko istraživanje se odvija po planu

"Sve mjere zaštite životne sredine i monitoringa parametara životne sredine se sprovode u skladu sa Elaboratom o procjeni uticaja na životnu sredinu"
87 pregleda 1 komentar(a)
Duško Marković, Dragica Sekulić, Pavle Radulović, posjeta brodu "Polar Empress", Foto: Vlada Crne Gore
Duško Marković, Dragica Sekulić, Pavle Radulović, posjeta brodu "Polar Empress", Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 27.11.2018. 08:18h

Tokom prvih sedam dana rada, brod za 3D seizmičko istraživanje Polar Empress, završio je snimanje oko 300 km2 što je oko 22 odsto ukupne površine blokova 4, 5, 9 i 10 u crnogorskom podmorju, saopšteno je iz Uprave za ugljovodonike.

"U ovom periodu, 3D seizmičko snimanje je realizovano bez problema i zastoja. Sve mjere zaštite životne sredine i monitoringa parametara životne sredine se sprovode u skladu sa Elaboratom o procjeni uticaja na životnu sredinu", navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, licencirani posmatrači morskih sisara i kornjača koji se nalaze na brodu Polar Empress nisu registrovali promjene koje bi mogle da ukažu na negativan uticaj 3D snimanja na biodiverzitet mora.

"Pored toga u ovom periodu nije zabilježeno prisustvo morskih sisara i kornjača u "sigurnosnoj" zoni (zona u radijusu od 700 m od broda). 3D seizmičko istraživanje crnogorskog podmorja na blokovima 4, 5, 9 i 10 počelo je, 19. novembra u ranim jutarnjim časovima i trajaće, ako sve bude po planu i vremenski uslovi to dozvole 34 dana rada. Istraživanje na blokovima 4, 5, 9 i 10 vrši kompanija Shearwater za potrebe koncesionara ENI/Novatek na ovim blokovima. Istraživanje se obavlja u skladu sa Ugovorom o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika sa koncesionarima Eni/Novatek, koje je sastavni dio radnog programa po tom ugovoru", navodi se u saopštenju Uprave za ugljovodonike.

Ekolozi su u više navrata upozoravali da su istraživanja štetna po crnogorski turizam i životnu sredinu.

Ukoliko rezultati istraživanja budu pozitivni, prve naftne bušotine se mogu očekivati već krajem 2019. godine.