PRIPREME ZA REKONSTRUKCIJU VODOVODA

Tivat: Koliko košta popravka nečijih propusta?

Vodovod je sagrađen prije pet godina i Opština ga je skupo platila
8 komentar(a)
Tivat radovi, Foto: Siniša Luković
Tivat radovi, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 07.11.2015. 19:02h

Tivatska Direkcija za investicije i razvoj, zatražila je od Sekretarija  za urbanizam da joj izda urbanističko-tehničke uslove za rekonstrukciju problematičnog vodovoda prema Krtolima, na kojem često  dolazi do havarija.

To je prvi korak u postupku koji treba da riješi probleme na  praktično  novom vodovodu napravljenom 2010. godine, a na kome je do sada bilo oko 50 velikih havarija sa pucanjem cijevi promjera 450 mm.   

Prema riječima direktora Direkcije za investicije i razvoj Peđe Obradovića, Opština se još nije odlučila koju će varijantu primijeniti na sanaciji  2,5 kilometara dugog vodovoda. 

“U igri je metoda  takozvanog uvlačenja čarape, odnosno posebna impregnacija postojećih cijevi što nudi jedan njemački konzorcijum, kao i varijanta vađenja svih  cijevi i njihova zamjena novima, duktilnima koje trpe pritiske i do 50 atmosfera... Vidjećemo za koju ćemo se varijantu odlučiti i koliko će nas to koštati”, kazao je Obradović „Vijestima“.

Pucanje cijevi  na dijelu  Regionalnog vodovoda, koji spaja taj sistem sa lokalnim sistemom koji snabdijeva Krtole i južne djelove grada Tivta, posebno je učestalo u protekla dva mjeseca... Ekipe  tivatskog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” svakodnevno su bile  na terenu, ulažući ogromne napore u pokušajima da kako-tako „zakrpe“ cijevi i otklone probleme.

Sve se to  događa na vodovodu koji je sagrađen prije samo pet godina i koji je Opština Tivat skupo platila.

Zbog pucanja cijevi koje su ugrađene u trup lokalnog puta Tivat-Radovići, ta saobraćajnica je u proteklom periodu maltene potpuno devastirana, a na njeno i krpljenje problematičnog vodovoda, utrošene su ogromne sume novca iz opštinskog budžeta.

Odgovarajuči na prozivke građana i odbornika tim povodom, gradonačelnik Ivan Novosel (DPS)  kazao je da nije bilo sumnjivih radnji prilikom gradnje tog infrastrukturnog objekta. On je rekao  da je garantni rok za vodovod istekao i da su graditelj i nadzor radova „obavili svoj posao u skladu sa propisima“, zbog čega Opština sada nema mogućnost da od bilo koga naplati odštetu.

Preporučujemo za Vas