Počelo potpisivanje peticije za smjenu Stojanovića i Konjevića

Performans će biti nastavljen u nedjelju i ponedjeljak, u Hercegovačkoj ulici, u Podgorici, gdje će biti u periodu od 11.00 do 14.00 časova
38 komentar(a)
Sloboda traži ljude, Foto: Facebook
Sloboda traži ljude, Foto: Facebook
Ažurirano: 07.11.2015. 18:40h

Mladi okupljeni oko organizacije Sloboda traži ljude danas su pokrenuli inicijativu za smjenu direktora Uprave policije Slavka Stojanovića i Ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića, objavljeno je na Facebook stranici Sloboda traži ljude.

„Ovom inicijativom želimo da podsjetimo crnogorsku javnost da je Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević i sam nedavno izjavio da ukoliko se utvrdi da je policija prekoračila svoja ovlašćenja, spreman je da podnese ostavku. Danas nakon svih dešavanja koje smo imali nakon protesta gdje je evidentno primijenjena policijka tortura prema građanima, jasno je da Ministar unutrašnjih poslova zajedno sa direktorom policije snosi najveću odgovornost za nezakonito postupanje. Upravo iz toga razloga smo i pokrenuli ovu inicijativu da uz podršku građana tražimo hitnu smjenu odgovornih lica“ kazao je Nikola Bajčetić.

Oni su današnjim performansom krenuli sa peticijom podrške potpisa za smjenu Konjevića i Stojanovića, a kroz izložbu fotografija na kojima se nalaze povrijeđeni građani koji su bili žrtve policijske brutalnosti tokom protesta Demokratskog fronta 24. oktobra, kako navode, "podsjetili crnogorsku javnost zašto su Konjević i Stojanović odgovorni za prethodna dešavanja".

„Nakon svega , moramo konstatovati da je od strane policije došlo do kontinuiranog kršenja zakona i da je zloupotrebom Uprave policije u političke svrhe danas u Crnoj Gori suspendovano pravo na javno okupljanje. Time je suštinski poništeno pravo na slobodu izražavanja. U policijskim intervencijama 17. 18. I 24. oktobra došlo je do nezakonite primjene sredstava prinude i do izazivanja stanja opšte opasnosti. Shodno Zakonu o unutrašnjim poslovima, odluku za primjenu sredstava prinude, posebno hemijskih sredstava donosi direktor UP uz saglasnost resornog ministra , zbog čega su najodgvorniji za brojne zloupotrebe. Posebno je zabrinjavajuće brutalno postupanje određenih struktura policije koji su nakon završetka skupa 24. po ulicama Glavnog grada jurili nedužne građane i prema njima primjenjivali policijsku tortutu zbog čega je stvoren ambijent velikog nepovjerenja građana u rad policije“ kazao je Nikola Jovanović.

Performans će biti nastavljen u nedjelju i ponedjeljak, u Hercegovačkoj ulici, u Podgorici, gdje će biti u periodu od 11.00 do 14.00 časova, biti organizovano i prikupljanje potpisa za peticiju.

Peticija će, kako navode, biti dostupna i na portalu www.slobodatrazi.me.

Mladi okupljeni oko organizacije 'Sloboda Traži Ljude' danas su pokrenuli inicijativu za smjenu direktora UP Slavka...

Posted by Sloboda Traži Ljude on Saturday, November 7, 2015

Bonus video: