Sahrana posmrtnih ostataka njemačkih vojnika može da ugrozi nezavisnost Crne Gore

Sahranjivanje posmrtnih ostataka vojnika Vermahta u krugu vojnog aerodroma Golubovci i podizanje spomen-obilježja predviđeno je Sporazumom vlada Crne Gore i Njemačke iz 2011. godine, koji nije ratifikovan u Skupštini
101 pregleda 31 komentar(a)
Marko Perković, Foto: Siniša Luković
Marko Perković, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 07.11.2015. 08:14h

Sahranjivanjem posmrtnih ostataka njemačkih vojnika poginulih u Drugom svjetskom ratu i podizanjem spomen-obilježja, bilo bi počinjeno niz krivičnih djela, ocijenili su iz NVO “Generalni konzulat SFRJ”.

“Generalni konzul” Marko Perković saopštio je da su upoznali Vrhovno državno tužilaštvo da bi u tom slučaju bila počinjena krivična djela “povreda ugleda Crne Gore“, “ugrožavanje nezavisnosti“, “nedozvoljeno podizanje spomen-obilježja“ i “zloupotreba službenog položaja“, kao i “načelo ravnopravnosti Crne Gore”.

“Na ovo smo prije mjesec dana zvanično upozorili VDT-a Ivicu Stankovića, tražeći njihovo profilaktičko djelovanje. Od Tužilaštva smo upravo dobili odgovor da ne postoji zakonski osnov da oni djeluju prije eventualnog počinjenja navedenih krivičnih djela, što je odlika sređenih pravnih sistema. Filigranski način na koji smo vodili ovaj delikatan predmet u još delikatnijem političkom trenutku, u potpunosti afirmiše crnogorski pravni sistem i sve njene institucije. Vjerujemo da će i upoznavanje javnosti da je i VDT u potpunom saznanju sa navedenom problematikom, imati sasvim dovoljnu prevetnivnu ulogu na sprečavanju nesagledivih štetnih posljedica po međunarodni ugled Crne Gore i njenu slobodarsku i antifašističku vertikalu”, saopštio je Perković.

Sahranjivanje posmrtnih ostataka vojnika Vermahta u krugu vojnog aerodroma Golubovci i podizanje spomen-obilježja predviđeno je Sporazumom vlada Crne Gore i Njemačke iz 2011. godine, koji nije ratifikovan u Skupštini, upozorili su iz te NVO.

On je ocijenio da se sve moglo završiti i prije tri godine da je tadašnji premijer Igor Lukšić imao sluha za argumentaciju konzulata.

“Drugu Milu Đukanoviću nismo se obraćali jer je njegova Vlada, Vlada diskontuinuiteta sa Lukšićevom, zato što ne može imati Milo kontinuitet sa Igorom, već samo obratno”.

“OZNA” prati parcelu na aerodromu

Perković je istakao da “OZNA i patriotski nastrojeni pojedinci” svakodnevno drže pod neprekidnim nadzorom parcelu u krugu vojnog aerodroma.

On je kazao da su poslali i “zvaničnu urgenciju” predsjedniku Filipu Vujanoviću da zvanično obavijesti Vladu Njemačke da “ne postoje pravne pretpostavke za realzaciju Sporazuma iz 2011. na način na koji su to Njemci zamislili”.

On je pohvalio “razumijevanje” na koje je njihova inicijativa naišla u kabinetima Vujanovića, predsjednice Ustavnog suda Desanke Lopičić i Skupštine Ranka Krivokapića, kao i “podršku na koju smo naišli u direktnom kontaktu sa brojnim ministrima i vojnim licima iz vrha VCG”.

“Na sreću, čak je i Njemačka pokazala daleko više razumijevanja prema našem pravnom sistemu nego neki naši servilni državni dužnosnici koji su htjeli da joj udovolje, kršeći Ustav i zakone”, kazao je Perković.

Bonus video: