FORMIRANE RADNE GRUPE

Socijalni savjet održao prvu sjednicu u novom sazivu

Socijalni savjet je raspravljao o problemima u primjeni Zakona o državnim i drugim praznicima, konkretno pitanje izdavanja dozvola za rad u praznične dane, kao i Zakona o štrajku u dijelu definisanja minimuma procesa rada
1 komentar(a)
Socijalni savjet, Foto: Boris Pejović
Socijalni savjet, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.02.2019. 19:11h

Socijalni savjet je danas, u prvoj sjednici u novom sazivu, formirao radne grupe koje će pripremiti predloge izmjena i dopuna zakona o tom tijelu i reprezentativnosti sidnikata.

Socijalni savjet je, kako je saopšteno, raspravljao o problemima u primjeni Zakona o državnim i drugim praznicima, konkretno pitanje izdavanja dozvola za rad u praznične dane, kao i Zakona o štrajku u dijelu definisanja minimuma procesa rada.

“U tom smislu Socijalni savjet je zadužio Ministarstvo rada i socijalnog staranja da u saradnji sa Ministarstvom ekonomije nađe rješenje kako bi se ovi propisi mogli u potpunosti primjenjivati u praksi”, navodi se u saopštenju Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Na sjednici je prezentovan Sažetak nalaza, zaključaka i preporuka Izvještaja o razvoju po mjeri čovjeka – Neformalna ekonomija: prevazilaženje isključenosti i marginalizacije.

“Uvažavajući značaj teme sive ekonomije i zapošljavanja, Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) je u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja u ime crnogorske Vlade odlučila da tema narednog Izvještaja o razvoju po mjeri čovjeka (NHDR) bude Neformalna ekonomija/zapošljavanje: prevazilaženje isključenosti i marginalizacije”, rekli su iz Ministarstva.

Nacrt Sažetka izvještaja je, kako se dodaje, bio predmet razmatranja na jednoj od sjednica Vlade koja je zadužila Ministarstvo rada i socijalnog staranja da materijal dostavi određenom broju institucija radi davanja preporuka za usmjeravanje vladinih politika, u cilju suzbijanja neformalnog zapošljavanja i njegovog prelaska u formalnu ekonomiju.

Socijalni savjet je ocijenio da prezentovani Sažetak ocrtava i daje široku sliku realnog stanja, što će biti dobra osnova za davanje preporuka u cilju postizanja što boljih rezultata na planu sužavanja zone sive ekonomije, posebno na tržištu rada.

Predsjedništvo Savjeta čine ministar rada i socijalnog staranja, Zorica Kovačević, predsjednik Unije poslodavaca (UPCG), Svetlana Vuksanović i generalni sekretar Saveza sindikata (SSCG), Duško Zarubica. Funkciju potpredsjednika Savjeta, predstavnik sindikata će obavljati po principu rotacije na godinu.

Kovačević je, čestitajući članovima na imenovanju kazala da članovi Savjeta imaju čast, ali prevashodno i veliku odgovornost prema institucijama i organizacijama koje su ih predložile i imenovale za svoje predstavnike, da kroz dijalog i zajedničku saradnju daju doprinos u postizanju dogovora o svim pitanjima koji su od interesa zaposlenih i poslodavaca, a samim tim i države. 

Preporučujemo za Vas