Podgorica: Kazna za drva na terasi do 1.500 eura

Građani koji žive u zgradama prinuđeni da drva drže na balkonu jer su podrumi preuređeni u stanove ili poslovne prostore
220 pregleda 0 komentar(a)
drva na balkonu, Foto: Luka Zeković
drva na balkonu, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.11.2015. 11:13h

Odlukom o kućnom redu u stambenim zgradama predviđene su kazne za držanje drva na balkonu za građane od deset do stotinu eura, a pravna lica od 100 do 1.500 eura.

Građani koji žive u zgradama su prinuđeni da drva drže na balkonu jer su podrumi preuređeni u stanove ili poslovne prostore.

Podgoričani uglavnom nijesu upoznati sa tim propisom, a kako ističu drva ne služe samo za grijanje, već i za kuvanje na šporetu.

Penzionerka Marta Gvozdenović kaže da je to apsurdno, pogotovo zato što su u njenoj zgradi u centru podrumi preuređeni u stanove.

“Grijem se na drva, tri metra držim na balkonu, tako je godinama. Neću valjda da drva držim u kuhinji i kupatilu”, prokomentarisala je Gvozdenovićeva.

Ona je rekla da su joj računi za struju oko pedeset eura zimi, a prije nego što je drva počela da koristi, bili su i do 130 eura.

“Tri metra drva sam ove godine platila sto eura, pa vidite koja je razlika”, kazala je Gvozdenović.

Da članovi vladajuće koalicije u gradskom parlamentu, čijim glasovima je usvojena Odluka prije nekoliko mjeseci, očigledno ne čitaju ono što je na dnevnom redu ili ih to ne interesuje, potvrdila je i odbornica Demokrata Zdenka Popović, ističući da se sve svelo na politiku.

“Treba svima da su građani na prvom mjestu, nezavisno za koju smo političku opciju. Konkretno, to za kazne jeste problematično, jer građani nemaju gdje drugo da drže drva, kabasti materijal, osim na balkonu”, kazala je Popovićeva.

Vladajuću koaliciju u gradskom parlamentu čine odbornici DPS, SDP, DUA, BS, LP i HGI.

Ona je rekla da u mnogim starim zgradama su podrumi pretvoreni u stanove, poslovne prostore ili su zapušteni i neuredni.

“U Podgorici nekada struja nije bila socijalna kategorija, odnosno sada se nije vodilo računa o tome da se to promijenilo i mnoga domaćinstva koriste drva za grijanje, a i za kuvanje”, kazala je Popović.

Ona je istakla da je mala mogućnost da se ta Odluka promijeni, ističući da je njeno iskustvo, kao i kolega iz opozicije loše, odnosno da se svi amandmani, primjedbe na Odluke koje su na javnoj raspravi, glasovima odbornika vladajuće većine odbijaju. Popovićeva je istakla da se Odluka o kućnom redu u stambenim zgradama ne poštuje, odnosno da u većini stambenih zgrada nema izabrane Skuštine etažnih vlasnika.

Pola grada se grije na drva

U Glavnom gradu od 57.346 domaćinstava, njih 29.463, odnosno više od polovine, koriste za grijanje drva. Prema podacima iz lokalnog energetskog plana Glavnog grada od 2015. do 2025, u gradskim opštinama Golubovci i Tuzi 21.593 domaćinstava koriste drva za grijanje, a ostatak na području grada.

“Domaćinstva potroše 142.685 metara kubnih drva, od čega 102.136 u GO. U Podgorici građani potroše za drva godišnje 9.020.361 euro, odnosno na području GO 6.817.372 eura”, navodi se u planu.

Bonus video: