Cetinje: Prvi rezultati instalalcije solarne rasvjete na gradskom području

Iz kabineta dodaju da je projekat počeo u septembru, a već sada je - solarni sistem na mnogim mjestima zamijenio često dotrajalu, nefunkcionalnu, a prije svega skupu staru javnu rasvjetu
60 pregleda 8 komentar(a)
Cetinje
Cetinje
Ažurirano: 06.11.2015. 09:09h

Instalacija solarne javne rasvjete u Prijestonici Cetinje, koja je počela proteklog ljeta, već je rezultirala prvim konkretnim benefitima, i to na Bulevaru crnogorskih junaka kzali su iz kabineta gradonačelnika Cetinja Aleksandra Bogdanovića.

"Naime, po instalaciji solarne rasvjete, mjesečni troškovi potrošnje struje za oktobar iznosili su oko 20,00 eura. Primjera radi, u avgustu, potrošnja električne energije pri radu stare javne rasvjete na Bulevaru crnogorskih junaka iznosila je oko 350,00 eura. Stoga, instalacijom solarne javne rasvjete, samo za Bulevar crnogorskih junaka, ostvarene uštede na godišnjem nivou iznosiće gotovo 4.000,00 eura", navodi se u saopštenju.

Iz kabineta dodaju da je projekat počeo u septembru, a već sada je - solarni sistem na mnogim mjestima zamijenio često dotrajalu, nefunkcionalnu, a prije svega skupu staru javnu rasvjetu.

"Otud, Bulevar crnogorskih junaka tek je jedna od niza saobraćajnica na gradskom području obuhvaćenih projektom instalacije solarne javne rasvjete. Naime, nova rasvjeta već je instalirana ili će biti u funkciji do kraja godine i u sljedećim djelovima grada - Lovćenska ulica, ulice u Mjesnoj zajednici „Gruda - Donje polje“, Mojkovačka ulica, Bajice, IV proleterske, te naselja „Gipos“ i „Četvrti jul“. Godišnje uštede u potrošnji struje koje će biti ostvarene navedenim projektom, mjeriće se desetinama hiljada eura", navodi se u saopštenju.

Kako je riječ o donaciji NR Kine, vrijednoj 2,2 miliona eura, iz kabineta gradonačelnika Cetinja je saopšteno da nabavka i instalacija rasvjete nije podrazumijevala bilo kakve izdatke, a njih neće biti ni pri održavanju rasvjete, s obzirom da su svi elementi pod garancijom.

"Solarna javna rasvjeta ima dovoljno kapaciteta za rad i u slučaju da do sedam dana nema bilo kakav izvor svjetlosti. Do kraja godine, 450 stubova solarne javne rasvjete biće instalirano na većem dijelu gradskog područja. Instalacijom solarne javne rasvjete, Prijestonica Cetinje nastavila je kontinuirani rad na implementaciji mjere energetske efikasnosti, započet 2012. godine programom „Beautiful Cetinje“, zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: