Kostićevom sinu crnogorski pasoš, ne znaju se zasluge

Zakon o državljanstvu propisuje, između ostalog, da počasni državljanin može postati osoba koja je ekonomski, sportski ili kulturno doprinjela interesu Crne Gore. Predlagači su predsjednik države, Skupštine i Vlade, dok o prijemu “odlučuje MUP uz mišljenje nadležnog organa uprave”
482 pregleda 65 komentar(a)
Miodrag Kostić, Foto: Vuk Lajović
Miodrag Kostić, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 06.11.2015. 06:14h

Aleksandar Aleks Kostić, sin srbijanskog tajkuna Miodraga Kostića, dobio je u martu počasno crnogorsko državljanstvo, ali nije jasno čime je to zaslužio.

Mlađeg Kostića predložio je tadašnji ministar pravde Duško Marković, a rješenje je potpisao ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević.

“Aleksandar Aleks Kostić je shodno predlogu ministra pravde, nakon izvršenih zakonom propisanih provjera, primljen u crnogorsko državljanstvo shodno članu 12 Zakona o crnogorskom državljanstvu,“ zvanično je odgovoreno “Vijestima” iz MUP-a na pitanja ko je predložio Kostića i na osnovu kojih zasluga.

Prema spisku od preko 200 osoba koje su dobile državljanstvo zbog posebnog značaja za Crnu Goru, koji je objavio Centar za građansko obrazovanje, Kostić je dobio crnogorsko državljanstvo rješenjem MUP-a od 19. marta ove godine. Dan ranije, Zoran Pažin je zamijenio Markovića u Ministarstvu pravde. S obzirom na dužinu procedure, koja podrazumijeva i provjeru kandidata, taj predlog (mišljenje) je morao uputiti Marković.

Mjesec i po nakon što je Kostić junior dobio državljanstvo, Marković i Konjević sreli su se sa njegovim ocem u Budvi. Prema fotografijama koje su tada objavile „Vijesti“, dvojica ministara su 2. maja bili gosti na Kostićevoj jahti Aleksandar VI, a potom su i ručali u jednom od budvanskih restorana. Konjević je tada objasnio da je to bio “potpuno privatni sastanak“.

Zakon o državljanstvu propisuje, između ostalog, da počasni državljanin može postati osoba koja je ekonomski, sportski ili kulturno doprinijela interesu Crne Gore. Predlagači su predsjednik države, Skupštine i Vlade, dok o prijemu “odlučuje MUP uz mišljenje nadležnog organa uprave”. Javnosti nije poznato da je Kostić zadužio Crnu Goru po bilo kom osnovu predviđenim zakonom. Potpredsjednik Vlade Duško Marković sinoć nije odgovarao na telefonske pozive “Vijesti“, da bi objasnio koje su zasluge preporučile Kostićevog sina da dobije državljanstvo.

Prema Forbsovoj listi, Miodrag Kostić je “težak” 520 miliona eura i najbogatiji je Srbin. Nekrunisani kralj šećera je negirao da je on platio 2,5 miliona eura luksuzni penthaus od 300 kvadrata u kompleksu Dukljanski vrtovi na Zavali, tvrdeći da ga je trgovala njegova majka Roksanda Kostić. Kostić nije na spisku Vladinih strateških investitora. Interesovao se za Institut "Dr Simo Milošević".

Bonus video: