Pljevlja: Grijanje ne radi, računi za struju vrtoglavo rastu

Detekcija kvara i njegovo otklanjanje oteženi su, jer su instalacije u jednom od poslovnh prostora prilikom adaptacije zabetonirane, pa je preduzeće Grijanje , koje stanarima isporučuje toplotnu energiju, zbog velikog gubitka tople vode, sa sistema moralo da isključi tri ulaza u ovoj zgradi
2 komentar(a)
Zgrada u centru Pljevalja, Foto: Goran Malidžan
Zgrada u centru Pljevalja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 05.11.2015. 13:40h

Gotovo mjesec nemaju grijanja vlasnici tridesetak stanova i poslovnih prostora u zgradi iznad nekadašnje prodavnice Borovo u centru Pljevalja.

U takvu situaciju došli su nakon kvara na toplovodnim instalacijama u poslovnim prostorijama Prve banke, u prizemlju zgrade.

Detekcija kvara i njegovo otklanjanje oteženi su, jer su instalacije u jednom od poslovnh prostora prilikom adaptacije zabetonirane, pa je preduzeće Grijanje , koje stanarima isporučuje toplotnu energiju, zbog velikog gubitka tople vode, sa sistema moralo da isključi tri ulaza u ovoj zgradi.

Jutarnje temperature u Pljevljima već nekoliko dana su u minusu, pa su stanari primorani da stanove zagrijevaju na struju ili neki drugi način, što dodatno povećava njihove troškove.

Kažu da su na izmaku sa strpljenjem, jer među njima ima starijih i bolesnih osoba, djece...

Jedan od stanara Bogoljub Irić, kazao je da je postignut dogovor u vezi sa izmještanjem instalacija u poslovnim prostorima u prizemlju zgrade, ali da se sa tim još nijesu saglasili odgovorni u poslovnici Hipo Alpe Adrija banke, koji su zakupci poslovnog prostora.

Za razliku od njih - u Prvoj banci pristali su da se toplovodne instalacije, koje su ranije išle ispod patosa, provedu plafonskim dijelom i taj posao je već završen.

Irić je rekao da je ranije postignut dogovor da stanari kupe materijal, da vlasnik lokala dozvoli izmještanje instalacija i snosi troškove eventualnih oštećenja, a preduzeće Grijanje uradi posao izmještanja cijevi. Troškovi izmještanja instalacija koštaće oko 4.000 eura.

Ukoliko se ubrzo ne riješi ovaj problem, ističe Irić, moglo bi doći do trajnog oštećenja elektroinstalacija jer su stanari primorani da stanove zagrijavaju na struju, a koji nijesu projektovani za taj vid grijanja.

Veljković: Dogovorite se i mi smo tu

Direktor Grijanja Branislav Veljković, kazao je da oni svoj dio posla mogu završiti u roku od sedam dana, ukoliko se postigne dogovor oko izmještanja dijela instalacija.

Tvrdi da su još u maju obavijestili upravnike zgrade da će zbog velikih gubitaka zgrada biti isključena sa grijanja, ali da su se oni tek ozbiljnije uključili u rješavanje ovog problema, kada je počela sezona grijanja.

“Ljudi treba da shvate da su skupštine stanara pravna lica i da oni između sebe treba da se dogovore i nađu najbolje varijante rješavanja ovog problema. Oni su mogli da angažuju bilo koju firmu da izvode te radove, a naše je samo da nadzorišemo to i da otvorimo i zatvorimo ventile kada budu probali sistem. Stanari su tražili da mi učestvujemo i mi smo se maksimalno odnijeli prema tome. Nabavili smo robu, a naši radnici će besplatno odraditi taj dio posla koji bi prema našem cjenovniku iznosio oko 4.000 eura”, rekao je Veljković .

Direktor Grijanja ističe da je posao u prostoru Prve banke skoro završen, a da su od Hipo Adrija banke dobili dopis kojim traže projekat i dodatna pojašnjenja.

Bonus video: