Green Home: Spriječiti širenje požara na Komovima

“Prije dva dana u okolini Margaritske rijeke iznad sela Opasanica izbio je šumski požar, pri čemu je izgorjelo do sada oko hiljadu hektara bukove i jelove šume”, kaže se u saopštenju te organizacije
85 pregleda 3 komentar(a)
Komovi, Foto: Shutterstock
Komovi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.11.2015. 14:37h

U šumskom požaru u okolini Margaritske rijeke, iznad sela Opasanica, izgorjelo je oko 150 hektara bukove i jelove šume, ukazali su iz Grin Houma /Green Home/ i apelovali na nadležne da reaguju i saniraju požar.

“Prije dva dana u okolini Margaritske rijeke iznad sela Opasanica izbio je šumski požar, pri čemu je izgorjelo do sada oko hiljadu hektara bukove i jelove šume”, kaže se u saopštenju te organizacije.

Kako su naveli, riječ je o budućem zaštićenom području regionalnog parka Komovi, koji je u procesu proglašenje, odnosno graničnom području Opštine Podgorica i Kolašin. “Pri čemu ni danas nema apsolutno nikakve odgovorne reakcije od ovih i drugih nadležnih institucija da se smiri ova vatrena stihija”.

Iz Grin Houma su podsjetili da aviohelikopterskih jedinica Crne Gora raspolaže sa četiri aviona, dva „dromadera“ i dvije amfibije koje bi trebale služiti za gašenje požara na nepristupačnijim terenima.

“Ali su lokalni mještani dobili odgovor od nadležnog ministarstva da su svi konzervirani i nisu u funkciji, pri čemu nema ni najmanjih naznaka o namjeri njihovog daljeg angažovanja da se požar zaustavi”, rekli su iz te organizacije.

Oni su apelovali na Ministarstvo unutrašnjih poslova i vazduhoplovne jedinice Crne Gore da, ukoliko postojeći kapaciteti vazduhoplovnih snaga ne omogućavaju izvršenje dodijeljenih misija i zadataka, organizuju ispomoć vojnih helikoptera iz susjednih zemalja i spriječe dalje širenje požara na Komovima.

“Tokom svake požarne sezone i većeg akcidenta otvara se polemika oko rasprodatih i kupovine novih crnogorskih letjelica koji se koriste za gašenje požara i druge nepogode, ali ni jedna institucija ne povlači odgovornost za hazarde i štete nastale u međuvremenu”, dodaje se u saopštenju.

Iz Grin Houma su podsjetili da je riječ o oblasti regulisanoj krivičnim i drugim vezanim crnogorskim zakonima, čija neselektivna primjena treba da postane predmet otvorenijeg dijaloga.

Bonus video: