URA predlaže osnivanje Alimentacionog fonda

U Crnoj Gori samo trećina roditelja plaća “alimentaciju” za svoju djecu, koja su pripala drugom roditelju na starateljstvo
75 pregleda 9 komentar(a)
Ljiljana Popović, Foto: Privatna arhiva
Ljiljana Popović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 04.11.2015. 14:40h

Građanski pokret URA, bez ikakvog dodatnog opterećenja po budžet, predlaže da se izmijeni Porodični zakon i da se uvede institut Alimentacionog fonda i na taj način olakša život velikom broju samohranih roditelja i djece.

Alimentacioni fond bi funkcionisao na način, što bi roditelji koji su sudskom presudom u obavezi da plaćaju alimentaciju, utvrđeni iznos uplaćivali na račun ovog fonda, ocijenila je članica Centralnog odbora GP URA Ljiljana Popović Moškov. .

“Poražavajući je podatak da u Crnoj Gori samo trećina roditelja plaća “alimentaciju” za svoju djecu, koja su pripala drugom roditelju na starateljstvo”, kazala je ona.

Mošokova smatra da je neprihvatljivo da država ne čini ništa kako bi pomogla samohranim roditeljima i riješila problem neplaćanja alimentacija, “pa zato URA predlaže formiranje Alimentacionog fonda”.

Prema njenim riječima taj fond bi imao ulogu prihvata uplata od strane obveznika i njihovog distribuiranja korisnicima alimentacija. Takođe, fond bi kontrolisao redovnost plaćanja alimentacija.

“Nažalost, danas smo u Crnoj Gori svjedoci velikog broja nesavjesnih roditelja, većinom očeva, ali sve više i majki koje nakon razvoda ne osjećaju nikakvu materijalnu obavezu prema svojoj djeci. Samohrane roditelje kojima su djeca 'pripala' niko ne pita da li rade, da li imaju mogućnosti da se brinu o djeci.

Oni se moraju snalazati i obezbjediti svojoj djeci hranu, odjeću, obuću i školovanje. Ako i preko sudova krenu da obezbjeđuju pravo za svoju djecu, sporovi ne samo što traju neprimjereno dugo nego i dodatno iscrpljuju kako emotivno tako i materijalno”, kazala je ona.

Ona je zaključila da bi se osnivanjem Alimentacionog fonda izbjeglo nepreduzimanje nikakvih radnji iz straha, što je takođe čest slučaj. “Država svojom snagom i aparatom koji joj je na raspolaganju relaksira korisnike, a obveznike plaćanja efikasno 'tjera' da ispunjavaju ono za šta su 'zaboravili' da im je ljudska i moralna obaveza”.

Bonus video: