NK: Osnovci iz Župe učili o važnosti poštovanja saobraćajnih pravila

“Na dodatna pitanja da riječima opišu radnje pokretanja vozila, veliki broj učenika odgovara tačno i precizno iz čega zaključujemo da se radi o ‘malim vozačima’ sa priličnim iskustvom”, istakla je Radović
0 komentar(a)
Saobraćajni čas Župa, Foto: Alfa centar
Saobraćajni čas Župa, Foto: Alfa centar
Ažurirano: 04.11.2015. 13:34h

Učenici osnovnih škola koje se nalaze na seoskim područjima mnogo ranije ovladaju vozačkim vještinama nego njihovi vršnjaci iz gradskih škola, ocijenjeno je prilikom održanog saobraćajnog časa za učenike osmog razreda OŠ “Dušan Bojović” u Župi u Nikšiću. Čas su održali članovi NVO “Alfa centar” u saradnji sa saobraćajnom policijom.

“Razloga za ovo je više, a sami učenici ističu činjenicu da žive na prostoru sa malom frekvencijom saobraćaja, da se na tom prostoru nalazi veliki broj pristupnih puteva i širokih livada koji služe kao idealan poligon za početnike. Imajući u vidi veliki obim poljoprivrednih radova i posjedovanje poljoprivredne mehanizacije učenici starijih razreda osnovnih škola često bivaju motivisani da ‘pomažu’ starijim ukućanima”, kazala je Nada Radović, koordinator programa bezbjednosti saobraćaja u “Alfa centru”.

Članovi pomenute NVO i saoraćajne policije pokušali su da djeci skrenu pažnju na važnost poštovanja saobraćajnih pravila i propisa, da im predoče zakonske sankcije u slučaju nepoštovanja istih, kao i da u razgovoru sa njima saznaju kako se ponašaju u svakodnevnim situacijama u saobraćaju.

“Na dodatna pitanja da riječima opišu radnje pokretanja vozila, veliki broj učenika odgovara tačno i precizno iz čega zaključujemo da se radi o ‘malim vozačima’ sa priličnim iskustvom. Posebno je alarmantno da u svemu ovome imaju podršku starijih ukućana, na prvom mjestu roditelja. Imajući u vidu da saobraćajno vaspitanje polazi upravo iz kuće i činjenicu da ovu pojavu ne prepoznaju kao direktno izlaganje opasnosti svojih najmilijih, konstatujemo da se posebna pažnja u našem budućem radu mora usmjeriti i na roditelje”, istakla je Radović.

Pripadnici nikšićkog Centra bebjednosti su župske mališane upoznali sa konkretnim primjerima povređivanja njihovih vršnjaka u saobraćaju u lokalnoj zajednici a sve u cilju skretanja pažnje na obavezu poznavanja i poštovanja saobraćajnih propisa

U narednom periodu saobraćajni časovi biće organizovani u dječjem vrtiću „Sunce“, kao i u osnovnim školama „Mileva Lajović Lalatović“ i „Braća Labudović“.

Bonus video: