Mihailo: Amfilohije je uzdignut do neprikosnovenog anticrnogorskog vođe

"Izrastao je u državu u državi i u državu nad samom crnogorskom državom. To građani Crne Gore vide, i iz dana u dan se uvjeravaju i potvrđuju u vlastitoj spoznaji da je najveća prepreka na putu Crne Gore u bolju budućnost, SPC i njen mitropolit u Crnoj Gori kao duhovni vođa anticrnogorskog pokreta koji urušava, predano, građansko biće i karakter Crne Gore", kazao je mitropolit CPC Mihailo
58 komentar(a)
Mitropolit Mihailo, Foto: Arhiva "Vijesti"
Mitropolit Mihailo, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.11.2015. 10:12h

Crnogorska pravoslavna crkva je više od 20 godina ukazivala i dokazivala političku, nehrišćansku i devastatorsku aktivnost mitropolita Amfilohija uperenu protiv države Crne Gore, crnogorskog naroda i CPC, saopšttio je mitropolit CPC Mihailo.

"Takođe i na štetu crnogorskog kulturnog, duhovnog i sakralnog nasljeđa. Ta destruktivna misija praćena je i potvrđena ne samo verbalnim terorom, već i konkretnim djelima bolje reći nedjelima. Srpska pravoslavna crkva (SPC) urušava crnogorsku državnu suverenost, nacionalnost i duhovnost. To se neprekidno ponavlja i obnavlja, a kontinuitet takvog ponašanja SPC nikada nije doveden u pitanje. Kako naručeni mitropolit nikada nije krivično-pravno procesuiran za svoja nedjela protiv Crne Gore, CPC, ali i protiv drugih vjeroispovijesti, vjernika i građana naše države, on je uzdignut do neprikosnovenog anticrnogorskog vođe koji organizuje i pokreće ideološki, politički, praktično, a ne samo verbalnio, brojne aktivnosti protiv svega što je crnogorsko i legitimno", istakao je Mihailo.

On je dodao da se u tome naročito dolaze do izražaja Amfilohijevi istupi i akcije protiv emancipatorskih duhovnih i sveukupnih državnih i društvenih pravaca razvoja crnogorskog društva u cjelini.

"Izrastao je u državu u državi i u državu nad samom crnogorskom državom. To građani Crne Gore vide, i iz dana u dan se uvjeravaju i potvrđuju u vlastitoj spoznaji da je najveća prepreka na putu Crne Gore u bolju budućnost, SPC i njen mitropolit u Crnoj Gori kao duhovni vođa anticrnogorskog pokreta koji urušava, predano, građansko biće i karakter Crne Gore", kazao je Mihailo.

Mitropolit CPC tvrdi da posljednji događaji u Podgorici potvrđuju da "ovaj devastator neće stati u svojoj misiji".

"On naprotiv svoju misiju iz dana u dan sve više intenzivira. Brutalni ispadi, verbalni teror, poziv na linč, zabrana slobode kretanja, javnog izražavanja misli, zbora i dogovora, kao i onemogućavanje javnih rasprava, odnosno okruglih stolova u Bijelom Polju i Kotoru 7. i 10. septembra 2015. godine, povodom otvorene javne rasprave o aktuelnom Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti u njegovoj i režiji srpske pravoslavne crkve dobili su svoj nastavak i epilog u anticrnogorskim protestima u Podgorici. Na ovim protestima srpski mitropolit je javno učestvovao , djelujući u pravcu disolucije Crne Gore, njenih institucija, vrijednosti i tekovina. Potonjom političkom najavom nakon ovoga on je krunisao svoju destrukciju koja je isključivo političke prirode. Dokazao je još jednom, kao i bezbroj puta do sada da njegov dosadašnji i budući angažman i akreditacija u Crnoj Gori nema crkveni, duhovni i pravoslavno-hrišćanski karaklter", rekao je Mihailo.

Po njegovim riječima, nadležno tužilaštvo s pravom na pravni način i sistemom legitimnih procedura ispituje, istražuje i priprema tužbeni predmet protiv počinilaca vandalskog napada na ustavni poredak, državnu suverenost, ugroženu imovinsku bezbjednost i javni red i mir.

"Međutim, svi njihovi postupci i radnje nijesu cjeloviti i dostatni ako se lociraju samo na izvršioce kriminogenih i destruktivnih radnji sa rušilačkih protesta u Podgorici. Zato Crnogorska pravoslavna crkva poziva nadležne tužilačke organe da pravdu štite procesuiranjem predstavnika Srpske pravoslavne crkve i njenog glavnog organizatora, kreatora, ideologa i vođe srpskog mitropolita Amfilohija, pošto se sveštenstvo nalazi pod dvostrukom sudskom odgovornošću, crkvenom i građanskom (krivično-pravnom). Bez ovakvog čina pravda se ne može dostići, a u Crnoj Gori sve će ostati po starom.Crna Gora, njen ustavni poredak i građanska prava i slobode se mogu zaštititi samo ako se konačno izvedu pred lice pravde njeni najveći neprijatelji i idejne pučističke kolovođe koje predvode prosrpske i srpske političke partije i pokret. Sa njima Crna Gora nema budućnost. To treba da je konačno jasno svima.Crnogorska pravoslavna crkva očekuje da konačno nadležni tužilački organi zaštite Crnogorsku pravoslavnu crkvu i njenu imovinu od nasilja Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori", zaključio je Mihailo.

Bonus video: