Briketi za Opštinu Pljevlja skupi kod kraljevačke firme

Prema nezvaničnim informacijama, cijena briketa je više nego duplo veća od one koju su očekivali nadležni u Opštini Pljevlja
67 pregleda 2 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 03.11.2015. 20:19h

Na tender Opštine Pljevlja za nabavku peleta i briketa prijavila se kompanija iz Srbije.

Potpredsjeadnik Opštine Ljubiša Ćurčić kazao je “Vijestima” da će ponuda bit razmatrana narednih dana.

On nije mogao da precizira koju je cijenu ponudila kopmanija čije je sjedište u Kraljevu.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, kraljevačka kompanija ponudila je da isporuči oko 500 tona peleta po cijeni od 230 eura i 1.500 tona briketa po 220 eura. Cijena briketa je navodno više nego duplo veća od one koje su očekivali u lokalnoj upravi, pa je neizvjesno da li će Opština prihvatiti ponudu, ili će poništiti tender.

Na prethodnom tenderu zaključenom 5. septembra nije dostavljena nijedna ponuda.

Tenderom je tražena isporuka oko 6.000 tona briketa i 1.000 tona peleta, za šta je opredijeljeno oko 417.000 eura. Novac za nabavku peleta i briketa opredjelila je Vlada, u namjeri da smanji enormno zagađenje vazduha u Pljevljima. Cilj Vlade je da korišćenjem novih energenata, umjesto uglja na koji se grije većina Pljevljaka, do 50 odsto smanji zagađenje vazduha. Građani bi briket i pelet mogli da kupe po subvencioniranim cijenama, upola nižim od tržišnih. Za rješavanje problema zagađenja vazduha u Pljevljima, Vlada je ove godine opredjelila 570.000 eura, od čega 417.000 hiljada za subvencioniranje nabavke briketa i peleta.

Prema posljednjim rezultatima, nivo zagađenja vazduha u Pljevljima i dalje je znatno iznad zakonom propisanih vrijednosti.

Bonus video: