Uljarević i Muk: Vladavina prava ili sile?

Ako Lješković ne zna ko je od pripadnika SAJ-a, jedinice kojom komanduje, brutalno prebio građanina Miodraga Mija Martinovića i uništavao njegovo vozilo i ako ne zna koja su dva specijalca bila sa njim u “hameru” onda on mora biti hitno smijenjen
140 pregleda 11 komentar(a)
Mijo Martinović, Foto: Savo Prelević
Mijo Martinović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.11.2015. 13:51h

Centar za građansko obrazovanje (CGO) i Institut Alternativa (IA) upozorili su na, kako je saopšteno, bjelodan primjer opstrukcije pravde unutar organa koji treba da se primarno staraju o primjeni zakona, a što mora biti razriješeno u hitnom postupku.

"IA i CGO cijene da jučerašnje saslušanje komandanta Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) Radosava Lješkovića pred Tužilaštvom predstavlja školski primjer opstrukcije pravde, opstrukcije istrage i svojevrsne zloupotrebe službene dužnosti. Ako Lješković ne zna ko je od pripadnika SAJ-a, jedinice kojom komanduje, brutalno prebio građanina Miodraga Mija Martinovića i uništavao njegovo vozilo i ako ne zna koja su dva specijalca bila sa njim u “hameru” onda on mora biti hitno smijenjen", navodi se u zajedničkom saopštenju izvršne direktorke CGO Daliborke Uljarević i predsjednika UO IA Steva Muka.

Dodaju da ako Lješković ne bude smijenjen ili se u međuvremenu "ne prisjeti" tih bitnih činjenica, onda je to "direktna odgovornost Slavka Stojanovića, direktora Uprave policije koji ga je postavio i koji, shodno tome, odgovara i za njegov rad".

"U konačnici, ako ni Stojanović nije spreman da preuzme odgoornost, onda je odgovoran ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević kao njegov nadređeni. Država u kojoj jedan građanin može biti brutalno prebijen od strane specijalaca bez prepoznatljivih lica i imena, a čije starješine kroz primjenu zakona ćutanja pokušavaju prikriti taj zločin, je država u kojoj ne stanuje vladavina prava i u kojoj je svaki njen građanin bezbijedonosno ugrožen", navodi se u saopštenju.

U ovom trenutku u Crnoj Gori nema većeg ispita za istražne i pravosudne organe od utvrđivanja krivično-pravne i druge odgovornosti za zločin nad Martinovićem, ali i pokušaje prikrivanja istog i pored dokaza koji su šokirali crnogorsku javnost, ističu CGO i IA.

Dodaju da cio slučaj ne može ostati van domena politike, a neophodnost utvrđivanja političke odgovornosti nameće se kao logična, iako u Crnoj Gori, kako navode nemamo tu praksu.

Bonus video: