Euromost: Njemačka vraća u Crnu Goru veliki broj građana sa sjevera

Ukupno prema podacima Eurostata u ovoj godini za devet mjeseci 3670 crnogorskih gradjana prijavilo u države EU za azil od toga broja 3220 u Njemačkoj
58 pregleda 13 komentar(a)
Braunšvag Njemačka građani sa sjevera, Foto: Euromost
Braunšvag Njemačka građani sa sjevera, Foto: Euromost
Ažurirano: 03.11.2015. 12:32h

Njemačka ovog mjeseca vraća u Crnu Goru veliki broj građana sa sjevera zemlje koji su prijavljeni za azil, navodi se u saopštenju Euromosta

"Te podatke smo dobili od naših građana koji se nalaze u Njemačkoj i koji su dobili negative da moraju napustiti tu državu. Oni su nam saopštili da su pored njih i drugi Crnogorski građani dobili isto", stoji u saopštenju ove NVO.

Mnogima građanima se nudi da sporazumno napuste Njemačku, i takvima će biti obezbijeđena karta do Crne Gore.

Prema podacima Eurostata crnogorski građani i dalje odlaze i prijavljuju se u države EU, naročito u Njemačkoj.

Tako se prema njihovim podacima u avgustu prijavilo 355 crnogorskih građana za azil u države EU, od toga čak 330 se prijavilo za azil u Njemačkoj,10 u Švajcarskoj, po 5 u Finskoj, Luksemburgu i Švedskoj.

Takodje prema podacima Eurostata, broj prijavljeni crnogorskih građana za azil u države EU, u septembru je bio 220 od čega njih 200 se prijavilo u Njemačkoj dok se njih 20 prijavilo u Švedskoj.

Ukupno prema podacima Eurostata u ovoj godini za devet mjeseci 3670 crnogorskih gradjana prijavilo u države EU za azil od toga broja 3220 u Njemačkoj.

"Takodje veliki broj crnogorskih građana naročito iz sjevernog regiona koji napuštaju našu državu u potrazi za boljim životom se ne prijavljuje za azil, već se i na druge načine snalazi da bi obezbijedio da ostane da živi u neku od država EU najviše Njemačku. Prema podacima Euromost-a koje je prikupila na terenu do 23. jula 2015. godine 6270 građana sa sjevera CG je napustilo Crnu Goru u potrazi za boljim životom", objavili su iz Euromosta.

Bonus video: