Prestanite da trujete građane Ulcinja

“Najnovija istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije su pokazala da je veliki broj bolesti kod ljudi uzrokovan upravo konzumacijom neispravne vode”
12 komentar(a)
REgionalni vodovod, Foto: Boris Pejović
REgionalni vodovod, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.11.2015. 06:24h

Iz Regionalnog vodovoda saopštili su juče da je nedopustivo korišćenje lokalnih izvorišta sa vodom sumnjivog kvaliteta, kada svi gradovi na primorju mogu imati vodu za piće visokog kvaliteta.

To javno preduzeće se oglasilo povodom problema u Ulcinju - u najužnijoj crnogorskoj opštini danima nema vode za piće, a nadležni u tom gradu tvrde da im nije isplativo da je uzimaju iz Regionalnog vodovoda.

“Vlada je ulaganjem preko 100 miliona eura, riješila višedecenijski problem nedostatka vode za piće. Stoga, uvažavajući činjenicu da bezbjednost vode za piće ima ključnu ulogu u očuvanju zdravlja, nedopustivo je da se na Crnogorskom primorju, u svrhu javnog vodosnabdijevanja, i nakon 2010. i dalje koriste manja ili veća izvorišta, koja nemaju potrebna vodna akta koja izdaje Uprava za vode, iako je to zakonom precizno definisana obaveza. Ali i da se, što je još upozoravajuće, distribuira voda za piće koja ne ispunjava zahtjeve zdravstvene ispravnosti vode za piće, pa samim tim nije bezbjedna za ljudsku upotrebu, kao što je slučaj sa izvorištem 'Lisna bori' u Ulcinju o čemu je crnogorska javnost u proteklih mjesec dana više puta informisana”, saopštili su iz Regionalnog vodovoda.

Oni su pojasnili da voda koja se distribuira građanima Ulcinja nije za ljudsku upotrebu, između ostalog, i zbog velike koncentracije mangana.

“Kao stručnjak, moram da istaknem zabrinutost i čuđenje zbog čega se takva voda stanovništvu Ulcinja i dalje distribuira i pored mogućnosti snabdijevanja vodom visokog kvaliteta iz izvorišta 'Bolje sestre'“, rekla je šefica laboratorije na izvorištu „Boljesestra“ Danijela Kosić Žujović.

Ona je podsjetila da je Vlada uložila 18 miliona eura u periodu od 2010. do 2012. u dio regionalnog vodovodnog sistema za opštine Bar i Ulcinj, “koje nakon toga apsolutno ignorišu zakonske obaveze urednog vodosnabdijevanja ispravnom vodom za piće”.

Kosić Žujović je rekla da je od 2012. godine iz Regionalnog vodovoda moguće snabdijevati kompletno područje Ulcinja.

“Pojava prekomjerne količine mangana u vodi koja je prisutna u Ulcinju, i te kako se može negativno odraziti na zdravlje stanovništva, jer prekomjerno prisustvo teških metala može svojim kumulativnim efektom negativno uticati na zdravlje ljudi, bilo direktno u organizmu, bilo putem sinergičnog dejstva hemijskih supstanci koje se nalaze u vodi za piće. Negativan uticaj nastaje poslije izloženosti organizma niskim koncentracijam kroz duži vremenski period i manifestuje se poslije duže kontinuirane izloženosti“, upozorila je Kosić Žujović.

“Jeftinije im je kod nas da uzimaju vodu”

Kosić Žujović ocijenila je da je cijena vode Regionalnog vodovoda i nekoliko puta manja od one koju lokalna vodovodna preduzeća fakturišu fizičkim i pravnim licima.

„Ipak i da nije tolika razlika u cijenama, finansijski činilac nikada ne bi trebalo, a kao hemičar veoma odgovorno tvrdim, i da nikada i ne smije biti limitirajući faktor koji bi uskratio zdravu vodu za piće svakom žitelju primorja.

Sve to upućuje na samo jedan zaključak, a to je da je od 2010. dostupna voda visokog kvaliteta i to po više nego pristupačnoj cijeni.

Sa druge strane, u pojedinim opštinama i dalje često možemo čuti obavještenja iz lokalnih vodovodnih preduzeća, posebno Kotora i Ulcinja, koja glase da voda iz gradskog vodovoda nije za piće“, rekla je ona.

Bonus video: