Vakcinacija protiv gripa za 15-ak dana

Vakcinacija se proteklih godina sprovodila uglavnom tokom posljednje sedmice oktobra, dok će ove biti mjesec dana kasnije
63 pregleda 0 komentar(a)
vakcinacija, Foto: Savo Prelević
vakcinacija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.11.2015. 06:34h

Vakcine protiv gripa stići će u “Montefarm” sredinom novembra i odmah će biti distribiurane zdravstvenim ustanovama.

To su “Vijestima” saopštili iz “Montefarma”, istakavši da će ih isporučiti veledrogerija “Glosarij”.

Istakli su da je naručena količina od 20.300 doza prilagođena potrebama svih javnih zdravstvenih ustanova i da vakcina neće faliti.

Vakcinacija se proteklih godina sprovodila uglavnom tokom posljednje sedmice oktobra, dok će ove biti mjesec dana kasnije.

Ipak, iz Instituta za javno zdravlje su kazali da do sada nije registrovan nijedan slučaj obolijevanja od sezonskog gripa.

Prvi slučajevi obolijevanja od sezonskog gripa prethodnih godina bili su registrovani u prvoj polovini januara.

Epidemijski prag prošle godine u martu premašen je za gotovo 100 odsto , jer je zabilježena stopa od 194 oboljelih na 100.000 stanovnika.

Tokom sezone lani je zabilježen jedan smrtni slučaj, a bilo je i oboljelih od takozvanog svinjskog (H1N1) gripa, koji je podtip gripa A.

Vakcina protiv sezonskog gripa posebno se preporučuje osobama starijim od 65 godina, hroničnim bolesnicima, osobama oslabljenog imuniteta i onima koje su izložene povećanom riziku od infekcije u ovkiru zanimanja, kao što je medicinsko osoblje.

Mogu je primiti djeca starija od šest mjeseci, a vakcinisanje je moguće i tokom sezone gripa, kada je virus već počeo da se širi u okruženju.

Bonus video: